Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas'tan Özgür Özel'e Sert Tepki

Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel’in 4-6 yas grubu çocuklara Kur’an-i Kerim ögretilmesine iliskin çalismalar için yaptigi skandal "Orta Çag zihniyeti" yorumuna tepki gösterdi. Prof. Dr. Erbas: “Siyasi kisiler zaman zaman kendi anlayislari dogrultusunda konusmalar yapiyorlar. Talihsiz bir konusma olmustur. Çocuklarin din egitimini Orta Çag zihniyetine benzetmek kabul edilebilir bir sey degil. Gönül ister ki hiç kimse bu tür yorumlarla milletimizi rahatsiz etmesin” dedi.

Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas'tan Özgür Özel'e Sert Tepki


CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel’in 4-6 yas grubu çocuklara Kur’an-i Kerim ögretilmesine iliskin çalismalar için yaptigi skandal "Orta Çag zihniyeti" yorumu büyük tepki toplamisti. Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas da toplumun her kesiminin tepkisini çeken sözlere iliskin konustu.

Medya temsilcileriyle bir araya geldigi Çatladikapi Sosyal Tesisleri’nde konusan Erbas, açiklamanin kabul edilemez oldugunu belirterek: “4-6 yas grubuna dini egitim bizim önem verdigimiz bir egitim alanidir. Çünkü hepimiz biliyoruz ki küçük yaslarda çocuklarimiza degerlerimizi anlatmamiz lazim. Kur’an-i Kerim’in tanitilmasi, en azindan harflerinin tanitilmasi, anne, babaya saygi nasil olur, abdest nasil alinir, namaz nasil kilinir. Devletin de bize verdigi bir yetkidir bu, toplumu her kesimiyle din konusunda aydinlatmak. Bizim yaptigimiz budur. Tabi siyasi kisiler zaman zaman kendi anlayislari dogrultusunda konusmalar yapiyorlar. Bu konusmayi da ben öyle degerlendiriyorum, talihsiz bir konusma olmustur. Orta Çag’a benzetilmistir. Orta Çag zihniyeti, bati karanligi ile alakali tanimlamadir. Orta Çag karanligi hemen arkasindan zihniyeti gelir ki bu Islam medeniyetiyle alakali bir zihniyet degildir. Tamamen Bati’nin bir tanimlamasidir. Bati kendisini adeta Orta Çag zihniyeti olarak o dönemde, Islam dünyasinda ilmi gelismeler zirveye tirmanirken, yasadigi çöküs ile alakali degerlendirmektedir. Bati’da büyük bir karanlik dönem yasaniyor idi. Dolayisiyla çocuklarin din egitimini Orta Çag zihniyetine benzetmek kabul edilebilir bir sey degil. Zaten milletimiz büyük tepki gösterdi, biz de tepkimizi çesitli vesilelerle gösterdik. Yani gönül ister ki hiç kimse bu tür yorumlarla milletimizi rahatsiz etmesin” ifadelerini kullandi.

"Fetvalar noktasinda bizim hiçbir sikintimiz yok”

Zaman zaman fetvalar üzerinden yanlis açiklamalar yapildigini ifade eden Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas: “Fetvalar noktasinda bizim hiçbir sikintimiz yok. Algi olusturmak isteyen bazi kesimler, eski açiklamalari, fetvalarin önünü, sonunu kirpip yayinliyorlar. Bizim rahatsiz oldugumuz konu, toplumu rahatsiz eden, montajlanmis sekli ile meselenin gündeme getirilmesidir. Fetva Din Isleri Kurulu’ndan çikmis sekliyle degerlendirilmiyor, bunlar çarpitilmis olarak yansitiliyor. Herhalde bilerek bunu yapiyorlar. Yanlissa yanlistan dönülür, bunun dogrusu sudur, bu yanlis anlasilmistir seklinde açiklamalarimiz oluyor” dedi.



Dijital mecralar daha fazla kullanilacak

TRT ile isbirligi yapilarak Diyanet Çocuk televizyon kanalinin yakinda yayina baslayacagini belirten Prof. Dr. Ali Erbas: “2-3 dakikalik dini konulari açiklayan kisa filmler hazirliyoruz. Bunlari dijital medya mecralarinda yayina verecegiz. Siyer-i Nebi ile alakali bir çocuk tiyatro oyunumuz vardi. Bunu çizgi film olarak tasarliyoruz. 13 bölümlük bir Seker Hoca çizgi filmimiz yayina girdi. 13 bölümlük ikinci kismi yayina hazirlaniyor. Bunlarin hepsini dijital mecralarda ücretsiz, telif hakkini dagitip televizyon ve yayin kuruluslarimizin kullanimina da sunacagiz. Ayrica deizm tartismalari veya güncel konular ile alakali gençleri bilgilendirecek, algi operasyonlarini bosa düsürecek kisa açiklamalarimiz olacak. Gençlerin algi ile kandirilmaya çalisildigi dijital mecralarda daha yüksek tonda yayinlar yapacagiz” dedi.

Kaynak: İHA