Bitkilendirme Çalismalari Basladi

Düzce Üniversitesi Rektörlügü tarafindan alt yapisi tamamlanan, Orman Fakültesi ile Süs ve Tibbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Arastirma Merkezi’nin özverili çalismalari ile sona gelinen “Düzce Üniversitesi Süs ve Tibbi Bitkiler Botanik Bahçesi” yatiriminda ilk bitki dikimi, düzenlenen törenle gerçeklestirildi.

Bitkilendirme Çalismalari Basladi
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve Üniversite heyeti tarafindan, “Hos Geldin” bahçesinde; Zeytin, Piramidal Defne, Piramidal servi, Altuni Leylandi gibi agaçlarin dikimiyle bitkilendirme çalismalari basladi.



Biyolojik çesitliliginin sürdürülebilirliginde önemli rol üstlenecek

Ülkemizin ve bölgenin biyolojik çesitliliginin sürdürülebilirliginde önemli bir rol teskil edecek 60 dekarlik alanda; Hos Geldin Bahçesi, Türk Bahçesi, Arboretum, Step, Maki, Nemli Dere, Göl ve Sucul Bitkiler, Tibbi ve Aromatik Bitkiler, Ex-situ Koruma Alani gibi 15 ana parsel temasindan olusan toplamda 43 parselin bitkilendirilmesi yapilacak. Süs ve Tibbi Bitkiler Botanik Bahçesi; Doga ve Botanik Müzesi’nden, Açik Hava Tiyatrosu’na, kafeterya ve rekrasyonel amaçli oturma alanlarindan gezi alanlarina kadar birçok donati elemani içeriyor.

“Bati Karadeniz’in en önemli biyolojik çesitlilik merkezlerinden biri”

Program sonrasinda Süs ve Tibbi Bitkiler Botanik Bahçesi hakkinda açiklamalarda bulunan Düzce Üniversitesi Süs ve Tibbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, “Ülkemiz yeryüzünün en önemli biyolojik çesitlilik merkezlerinden birisidir. Çok sayida bitki türünün gen merkezlerinden olan ülkemizde; 167 familyaya ait 1220’si dogal olmak üzere toplamda 1320 cins bulunmakta, bu cinslere ait 11 bin 466 bitki taksonu dogal olup, toplamda 11 bin 707 damarli bitki taksonu yer almaktadir. Düzce ili ise Bati Karadeniz’in en önemli biyolojik çesitlilik merkezlerinden birisi olup; 1255 damarli bitki taksonuna ev sahipligi yapmakta, bunlardan 59 tanesi endemik, 24 taskon ise nadir olarak yayilisini göstermektedir. Bundan dolayi, hem ülkemizin hem de bölgemizin biyolojik çesitliliginin sürdürülmesinde önemli rol teskil edecek olan; ‘Düzce Üniversitesi Süs ve Tibbi Bitkiler Botanik Bahçesi’ projesini kampüsümüzde sürdürmekteyiz” ifadelerini kullandi.

Biyolojik çesitliliginin sürdürülebilirliginde Düzce Üniversitesi Süs ve Tibbi Bitkiler Botanik Bahçesi’nin çok önemli katkilari olacagina vurgu yapan Aksoy, “Ülke ve bölge biyolojik çesitliliginin ortaya çikarilmasindan, biyolojik çesitliligimize bagli tibbi bitkiler ve süs bitkilerinin üretimine; kültüre alinmasindan, biyolojik çesitliligin korunmasina kadar uzanan genis bir çalisma alini ve bilimsel altlik sunan, Süs ve Tibbi Bitkiler Botanik Bahçesi üniversitemiz için büyük önem tasimaktadir” dedi.

Kaynak: İHA