Türkiye'nin Tek Izabe Tesisi 3 Bin Kisiye Istihdamla, Ülkeye 300 Milyon Dolar Birakti

Siirt’te, 102 milyon dolarlik yatirimla hayata geçirilen Türkiye’nin ilk cevherden çinko izabe tesisinde üretime devam ediliyor.

Türkiye'nin Tek Izabe Tesisi 3 Bin Kisiye Istihdamla, Ülkeye 300 Milyon Dolar Birakti
Lineer Metal AS tarafindan Siirt Organize Sanayi Bölgesi’nde Türk-Katar ortakligiyla kurulan Lineer Metal Çinko Üretim Tesisi, Türkiye’nin ilk çinko metal külçelerini üretmeye devam ediyor. Tesisle ülke ihtiyacinin yüzde 40’ini karsilayacak. Tesis ilk planda 30 bin ton üretim, tam kapasiteye ulastiginda ise yaklasik 90 bin tonluk üretim saglayacak.

Ülkenin tamamen disa bagimli oldugu çinko ihtiyacinin yaklasik yarisinin bu tesiste üretilecegini dile getiren Lineer Metal A.S. Koordinatörü Basar Sakar, Türkiye’deki en büyük bakir yatirim tesisinin bölgenin kalkinmasini tetikleyici bir rolü olacagi söyledi.



Çinko izabe tesisinin 3 bin kisiye is kapisi olacagini ifade eden Sakar, “Siirt organize sanayi bölgesinde 100 dönüm üzerinde kurulan 90 bin ton kapasiteli Siirt Lineer Metal çinko izabe tesisi, ham madde, maden ocaklarinda çalisacak, bunlarin tedarik zincirleri ile birlikte 2 bin 500 kisilik bir istihdamla birlikte toplamda 3 bin kisilik bir issizliginde önüne geçmis olacagiz. Tesisimiz Türkiye’nin tek izabe tesisi olma özelligini tasiyor. Bu anlamda da ülkemizin 250 bin ton çinko ihtiyacini 90 bin ton külçe buradan saglayacagiz. Yaklasik yüze 40’ini saglayacagimiz bu tesiste, ülkemize de katma degeri çok yüksek olacaktir. Yaklasik 300 milyon dolarlik bir ithalatin da önüne geçmis olacagiz” dedi.

Kaynak: İHA