Soğuk Alerjisi Nedir? Soğuk Alerjisi Belirtileri Nelerdir? Soğuk Alerjisi Nasıl Geçer?
Soğuk alerjisi, vücudun sıcak bir ortamdan soğuğa aşırı tepki vermesidir. Kişiden kişiye değişebilen bazı belirtilerle anlaşılabilir. Peki Soğuk Alerjisi Nedir? Soğuk Alerjisi Belirtileri Nelerdir? Soğuk Alerjisi Nasıl Geçer?
Soğuk alerjisi; vücudun sıcak ortamdan soğuk ortama verdiği tepkidir. Halk arasında soğuk ürtiker olarak da adlandırılır. Bu alerji türü; soğuk havalarda solunum sisteminin bozulmasına ve acil müdahale gerektiren fiziksel semptomlara neden olabilir. Bu hastalık ilaçla önlenebilir. Peki Soğuk Alerjisi Nedir? Soğuk Alerjisi Belirtileri Nelerdir? Soğuk Alerjisi Nasıl Geçer? Soğuk alerjisi; bunun nedeni bağışıklık sisteminin soğuğa verdiği olumsuz tepkidir. İnsanlar mümkün olduğunca soğuk ve soğuk şeylerden uzak durmalıdır.
Soğuk Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
-Ciltte kızarıklık, döküntü, kaşıntı
-Hapşırma
-Nefes darlığı
-Burun tıkanıklığı
-Kalp atışlarında düzensizlik
-Gözlerde sulanma
-Karın ağrısı
Soğuk Alerjisi Neden Olur?
Soğuk havaya veya soğuk suya maruz kaldıktan sonra veya soğuk içecekler ve yiyecekler içtikten / yedikten sonra ortaya çıkar. Özellikle sıcaklık 4,5 derecenin altına düştüğünde soğuk alerjisi ortaya çıkar. Bazı hastalar bu sıcaklığın üzerindeki sıcaklıklara duyarlıdır. Çoğunlukla soğuk suya maruz kaldıktan sonra ellerde oluşur. Özellikle kış aylarında rüzgarlı havalarda yüzde de oluşabilir. Soğuk veya buzlu su içmek, dondurma yemek gibi bölgelere soğuk temas ederse, ağız mukozası, dudaklar, dil ve hatta boğaz ve solunum yolları şişebilir. Hava yollarının şişmesi solunum sıkıntısına neden olabilir. Örneğin, yüzme havuzunda yüzmek veya soğuk duş almak gibi çok geniş bir cilt bölgesi soğuğa maruz kalmışsa, vazodilatasyon (vazodilatasyon) nedeniyle hipotansiyon (hipotansiyon) ve anafilaktik şok (anafilaktik şok) oluşur. histamin dediğimiz alerjik maddelerin salınımı. Bu ciddi sorunlara ve hatta ölüme neden olabilir.
Soğuk Alerjisi Nasıl Geçer?
Soğuk alerjisinin net bir tedavisi yoktur. Antihistaminikler, soğuk ürtikerde histamin salgılanmasını ve histamine bağlı semptomları azaltabilir. Soğuk algınlığına yakalanmadan önce antihistaminikler alınması tavsiye edilir. Antihistaminiklere yanıt yoksa monoklonal anti-Ig E antikorları kullanılabilir (biyolojik tedavi). En önemli şey soğuk algınlığını önlemektir. Soğuğa maruz kalan bölgelerin kapatılması önemlidir. Hava soğuk olduğunda yüzünüzü bir eşarp ile örtün, ellerinize eldiven giyin ve ayaklarınıza yün çorap, çizme veya çizme giyin. Soğuğa alerjisi olan kişiler soğuk içecekler içmemeli, soğuk su ve hava ile temastan kaçınmalıdır. Soğuk ürtikerli hastaların havuza veya soğuk suya tek başına girmekten kaçınmaları gerekir, giriyorlarsa soğuğa alışmaları önerilir. Sistemik bir reaksiyon durumunda, bu hastalar anafilaktik şoku önlemek için yanlarında bir epinefrin oto-enjektörü taşıyabilirler. Bu önlemleri almak, soğuk ürtikerinin istenmeyen sonuçlarını önlemek için en önemli çözümlerden biridir. Soğuk ürtikeri hafif olabilse de çok ciddi de olabilir. Bazı hastalar birkaç ay içinde iyileşse de bazı hastaların sorunları yıllarca sürebilir.
Soğuk Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
-Ciltte kızarıklık, döküntü, kaşıntı-Hapşırma
-Nefes darlığı
-Burun tıkanıklığı
-Kalp atışlarında düzensizlik
-Gözlerde sulanma
-Karın ağrısı