Kar Yagdi, Havalar Sogudu, Sifa Arayan Aktarlarin Yolunu Tuttu

Erzincan kar yagisiyla birlikte tamamen kis havasina bürünürken, hastaliklarindan korunmak isteyen vatandaslar solugu aktarlarda aliyor. Satislarin yükseldigi aktarlarda en çok tercih edilen ürünler ise ihlamur, hatmi çayi ve hibiskus oldu.

Kar Yagdi, Havalar Sogudu, Sifa Arayan Aktarlarin Yolunu Tuttu
Kis mevsiminin gelmesi ve havalarin sogumasinin ardindan Erzincan’da yasayan vatandaslar, hastaliklara önlem alabilmek için aktarlara kosuyor. Kis çaylarinin, hastalanmadan önce bagisiklik sistemini güçlendirmek için içilmesi gerektigini vurgulayan aktarlar, bu dönemde en çok ihlamur, hatmi çayi ve hibiskus gibi bitkisel ürünleri tavsiye ediyor.

"Insanlar kis çayinin grip olduktan sonra içildigini düsünüyor"

Özellikle kis mevsimine geçis aylarinda insanlarin sert hava degisiminden etkilendigini kaydeden aktar Murat Sönmez, bu dönemlerde vatandaslarin genellikle ihlamur, kis çayi, tarçin ve zencefil gibi ürünler tükettigini söyledi.



Sönmez, "Kis mevsiminde hastaliklarin daha çok artmasi ve içinde bulundugumuz pandemi kosullari ile birlikte ülke genelinde aktara ilgi artti. Son zamanlarda insanlarin alternatif tipa talebi arttigi için biz daha çok burada hatmi çayi, hibiskus, ihlamur ve benzeri ürünleri öneriyoruz. Kisin hem bogazi yumusatir, hem de bogazdaki enfeksiyon oranini azaltir. Insanlarda yanlis bilinen bir algi var. Genellikle kis çayinin grip olduktan sonra içildigi düsünülür ama tam tersi. Kis çayi vücudun bagisikligini ve direncini kuvvetlendirmek için tüketilmesi gereken bir içecektir” dedi.

Kis çaylarinin faydalarindan da bahseden Murat Sönmez, “Kis çayinin olmazsa olmaz ihlamurdur. Bogazi yumusatma etkisi vardir. Pandemi ile birlikte hatmi çayina da ilgi artti. Çünkü kuru öksürüge ve bogazdaki tahribata çok iyi geliyor. Onun haricinde enfeksiyonu azaltacak etkisi oldugu için kuru zencefil antioksidan özellige sahip tarçin ve karanfil çok etkilidir. Bunun içine tatlandirici olsun biraz daha vücudun direncini arttirmasi için hibiskus bizim önerdigimiz bitkiler arasindadir. Bu saydigim bitkiler genellikle demirbas ürünlerdir yani herhangi bir aktarda olmazsa olmaz ürünlerdir. Kis çayina ilave olarak genelde herhangi bir içeceginize veya tükettiginiz yiyeceginiz içerisine sivi propolis de takviye ederek bagisikligimizi koruyabiliriz. Sivi propolis bence Türkiye’de hak ettigi degeri görmüyor. Sivi propolis vücudun bagisikligi ve direnci için çok önemli. Özellikle küçük yastaki çocuklarin bagisikligini güçlendirmek için propolis öneriyoruz. Insanlarin daha çok kimyasal ilaçlardansa yavas yavas aktar ürünlerine, yani alternatif tipa yönelmesini destekliyoruz" diye konustu.

Kis çayini kesinlikle kaynatmayin önerisinde bulunan Sönmez, kis çayinin tarifini de söyle anlatti:

"Kis çayimizin içerisine ilk önce ihlamurumuzu atiyoruz. Ihlamurdan sonra antibiyotik özelliginden dolayi 1 adet de kuru zencefil koyuyoruz. Bagisikligi arttirmasi için hibiskus dedigimiz nar çiçegini atiyoruz. Daha sonra antioksidan özelligine sahip olmazsa olmaz 2 ürünümüz var. Bunlardan birisi tarçin, digeri de karanfil. Bunlari da ekliyoruz. Bogaz agrisi ve kuru öksürüge çok iyi gelir. Bizim yöremizde çok meshur olan dogal kusburnumuz var. Kusburnu hem aroma verir renklendirir, hem de vücudun bagisikligini arttirici özellige sahiptir. Bunlari attiktan sonra içerisine bir adet de kurutulmus limon ekliyoruz. Bu sekilde kis çayimiz içime hazir. Kis çayini kesinlikle kaynatmiyoruz. Sicak suyun içinde demleme yöntemiyle yapiyoruz”
Kaynak: İHA