TOKI'den Dereli'deki Konutlarla Ilgili Açiklama

Toplu Konut Idaresi Baskanligi (TOKI), Sözcü gazetesinin internet sitesinde yayinlanan, Giresun’un Dereli ilçesinde 15 kisinin öldügü dere yatagina 216 konut yapildigina dair haberin gerçegi yansitmadigini açikladi.

TOKI'den Dereli'deki Konutlarla Ilgili Açiklama


TOKI tarafindan yapilan yazili açiklamada, “Bugün Devlet ve Millet bir araya gelerek Giresun’da yasadigimiz sel felaketinin ardindan yapilan yatay mimarili yeni konutlar Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan’in tesrifleriyle hak sahiplerine teslim edilmistir. Bugün sozcu.com.tr adli haber sitesinde aziz milletimizi yanlis yönlendiren, hiçbir gerçek bilgi içermeyen ’Ders almiyoruz: Dereli’de 15 kisinin öldügü dere yatagina 216 konut’ baslikli bir haber yayinlanmistir. Bu haber ile ilgili açiklama yapilmasi ihtiyaci duyulmustur. Giresun’da 22 Agustos 2020 tarihinde yasanan sel felaketi sonundan devletin tüm kurumlari bir seferberlik anlayisiyla hareket etmis, selin izlerini silmek için var gücüyle çalismistir. Dereli ilçemizde selin oldugu alanlarda ayni gün Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Toplu Konut Idaresi Baskanligi olarak çalismalara basladik. Dereli ilçemizin yerlesim merkezi kurulusundan sel felaketine kadar plansiz bir sekilde ulasmistir. Yapilan mevcut durum degerlendirmesi sonucunda ilçede yeni bir ilçe merkezi olusturulmasi ve Dereli ilçesini taskin kotunun üzerine çikarilmasi kararlastirilmistir. Bu kapsamda Devlet Su Isleri Genel Müdürlügünce yapilan hesaplamalar sonucu belirlenen dere taskin kotuna göre proje çalismalari yapilmistir. Yapilan proje çalismalarinda dere kret kotunun altinda hiçbir bagimsiz bölüm olusturulmadigi gibi bodrum kat bile yapilmamis olup tüm alan dolgu ile yükseltilerek dere kret kotunun üzerine çikartilmistir” denildi.

Açiklamanin devaminda, “Ayrica Dereli ilçesinde söz konusu çalisma alanin disinda kalan ancak dere yataklarinin kenarlarindaki tüm riskli yapilar yikilarak mevcut yerleri yesil alan yapilmistir. Bölgede yatay mimarili, yöresel unsurlari ihtiva eden yeni konutlarimiz ve isyerlerimiz vatandaslarimiza teslim edilmistir. Yukaridaki bilgilerden anlasilacagi üzere söz konusu projelerimizin hepsi yönetmeliklere ve teknigine uygun olarak yapilmistir. Projelerle ilgili durum bu sekildeyken, yapilan haberin gerçek disi ve yaniltici bilgiler verdigi asikârdir. Kamuoyunun, bu tür asilsiz haberlere itibar etmemeleri, önemle duyurulur” ifadelerine yer verildi.

(Hidayet Türkyilmaz/IHA)
Kaynak: İHA