Portekiz'de Halk Yarin Erken Seçim Için Sandik Basina Gidiyor

Portekiz’de halk, parlamentonun feshedilmesinden iki ay sonra erken genel seçim için yarin sandik basina gidecek.

Portekiz'de Halk Yarin Erken Seçim Için Sandik Basina Gidiyor


Geçtigimiz yilin ekim ayinda Portekiz’de Basbakan Antonio Costa’nin meclise sundugu 2022 yili bütçe önerisinin reddedilmesi sonucu yasanan siyasi kriz nedeniyle erken seçim karari alinmisti. Ülkede bulunan yaklasik 10 milyon 800 bin seçmen, parlamentodaki 230 milletvekilinin belirlenecegi seçimler için yarin TSI 11.00’de sandik basinda gidecek. TSI 22.00’de ise oy verme islemi sona erecek.

Karantinadakiler oy vermek için evden çikabilecek

Hükümet, Covid-19 nedeniyle karantinada bulunan yaklasik 1 milyon seçmenin de oy vermek için belirli saatler arasinda evden çikabilecegini açikladi.

Yetkililer, karantinadaki vatandaslara TSI 21.00 ile 22.00 saatleri arasinda oy kullanabileceklerini belirterek, toplu tasima kullanmamalari çagrisinda bulundu.

Koalisyon hükümeti kurulmasi bekleniyor

Portekiz’de bir partinin tek basina hükümet kurmak için 230 milletvekilinin bulundugu mecliste salt çogunluk olan 116 sandalyeye ulasmak gerekiyor. Ancak yapilan anketlere göre, seçimlere katilan hiçbir siyasi partinin tek basina iktidar olma ihtimali bulunmuyor. Basbakan Costa’nin partisi olan Sosyalist Parti (PS) anketlerde yaklasik yüzde 36 oy oranina ulasarak basi çekerken, sagci Sosyal Demokrat Parti ise anketlerde yüzde 33 oy alarak ikinci sirada yer aliyor. Ülkedeki siyasi otoriteler bu iki partiden birinin önderliginde koalisyon hükümeti kurulmasini bekliyor.
Kaynak: İHA