Kar Yagisi Çiftçilerin Yüzünü Güldürü

Nüfusunun yüzde 80’inin tarim ve hayvanciliktan geçimini sagladigi Aksaray’da yaklasik bir haftadir etkili olan kar yagisi çiftçilerin yüzünü güldürdü. Kurak bir yaz geçiren kentte beyaz örtü çiftçilerin umudu oldu.

Kar Yagisi Çiftçilerin Yüzünü Güldürü
Tüm yurtta oldugu gibi Aksaray’da da etkili olan ve yaklasik bir haftadir devam eden kar yagisi tarim ve hayvanciligin umudu oldu. Kentin yüksek kesimlerinde bir metreye kadar ulasan kar kalinligi sehri adeta beyaz örtüye bürüdü. Özellikle son yillarda kuraklik yasanan Aksaray’da bu yil rekoltenin de yüksek olmasi bekleniyor. Tüm tarim arazilerini yorgan gibi örten kar topraga ve ekine içindeki minerallerle adeta güç veriyor.

“Topragi dinçlestiriyor ve minerallerle verimli hale getiriyor”

Kar yagisiyla birlikte kentin tarim sektörüne iliskin gelismeleri degerlendiren Aksaray Ziraat Odasi Baskani Emin Koçak, kurakligin durdugunu belirterek yagan kar ile birlikte bereketin çiftçiyi sevindirdigini kaydetti.

Kar yagisinin tarima çok ciddi katkisi olduguna dikkat çeken Koçak, “Kar ilimize yaklasik bir haftadir ciddi sekilde yagdi. Kar demek bereket demek, kar demek huzur demek. Ben 50 yasindayim ve böyle bir kar görmedim. Yaklasik bir metreye kadar kar yagdi. Allah’a binlerce sükürler olsun biz çiftçi, köylü olarak bereketli bir yil yasayacagimiza inaniyorum. Geçtigimiz yillarda ciddi sekilde kuraklik yasadik. Özellikle yaz aylarinda büyük sehirler olsun, ilimizde olsun barajlarda su seviyesi ciddi sekilde düstü. Içme suyunu bile bulamayacak hale gelmistik. Insallah bu sene tüm barajlarimizda ciddi sekilde doluluk orani olacagina inaniyorum. Özellikle ilimizde tarima da etkisi ciddi sekilde yüksek. Kar yagisiyla beraber üreticimiz yüzde 30 kara geçti. Insallah bahar yagislari da iyi olur. Üretimiz bu konuda girdi maliyetlerini ciddi sekilde düsürür. Su anda kar bildigimiz yorgan gibi topragin üzerinde. Topragi dinçlestiriyor, potasyum, azot ve içindeki diger mineraller olsun bunlari besliyor, topragi, tarimi, tarlayi ve ürünü daha verimli hale getiriyor. Ciddi sekilde karin tarima, topraga, arpaya, bugdaya, tarima dayali tüm ürünlere ciddi sekilde faydasi, katkisi var” dedi.



“Bu yagislarla birlikte kurakligi atlattik”

Çiftçilik yaparak geçimini saglayan Karatas Köyü Muhtari Hasan Çinar (57), “Allah’a sükürler olsun ki 50 yasin üstündeyim ilk defa böyle bir kar gördüm. Bu berekettir, güzel bir mutluluktur. Kar yagisi çiftçilerin hayati için çok önem tasiyan bir konudur. Su havzalarimiz tükenmekteydi, bununla birlikte herhalde tahminime göre 25-30 senelik su havzalari olusmakta. Bunun için Allah’a binlerce sükürler olsun. Bu yagislarla birlikte kurakligi atlattik Allah’a sükürler olsun. Çok verimli ürünler alacagiz Allah’in izniyle” seklinde konustu.

Kaynak: İHA