Kar Yiyenlerde Bu Hastaliklara Dikkat

Türkiye’yi etkisine altina alan yagislarinin ardindan neredeyse herkesin tükettigi karin, sanayilesmenin yogun oldugu yasam alanlarinda zararli olabilecegini belirten Kulak Burun Bogaz Hastaliklari ve Odyoloji Uzmani Op. Dr. Tuna Kenar, “Kar yemek zararli ve kar yemeyi kimseye tavsiye etmiyoruz, çünkü kar havada duran zararli toksik partikülleri toplayip asagiya indiriyor, zararli kimyasal maddeleri içinde barindirdigi için birçok hastaliga davetiye çikartiyor” dedi.

Kar Yiyenlerde Bu Hastaliklara Dikkat


Ülke genelinde etkisini göstermeye devam eden ve her yeri beyaza bürüyen karin tüketimi son zamanlarda oldukça artti. Dut, üzüm pekmezi gibi tatlandiricilarla beraber karistirilarak yenilen kar, sanayilesmenin yogun oldugu yerlesim alanlarinda hastaliklara davetiye çikariyor.

Yogun bir sekilde kar yiyen vatandaslar, yükselen atesleri sonrasi hastanelerin yolunu tuttu. Gözle görülebilir bir sekilde artis gösteren vakalarin ardindan ise uzmanindan açiklama geldi. Karin, havayi temizlemesi sonucu içerisinde bulunan kimyasal maddelerin vücuda zararli oldugunu belirten Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Kulak Burun Bogaz Hastaliklari ve Odyoloji Uzmani Op. Dr. Tuna Kenar, kar yemenin siddetli bir sekilde hastaliga neden olabilecegini söyledi.

Karin tüketilmesini tavsiye etmediklerini ifade eden Dr. Kenar, kar yedigi için bogaz agrisi ve yüksek ates sikayetiyle gelen hasta sayilarinin son zamanlarda büyük bir artis gösterdigini aktardi.

“Hava yagan karla temizlenmis oluyor”

Karin zararli oldugunu ve tüketen kisileri hastanede yatmaya kadar götürebilecegini belirten Dr. Kenar, “Kar yemeyi aliskanlik haline getiren vatandaslarimiz var. Kar yemeyi bir eglence olarak görenler var. Kar yemek zararli ve kimseye tavsiye etmiyoruz. Yenen karin direk soguk etkisine bagli olarak üst solunum yolundaki lokal bagisiklik mekanizmalarinda bozulma olusabiliyor. Ayrica, kar havada duran zararli toksik partikülleri toplayip asagiya indiriyor. Hava yagan karla temizlenmis oluyor. Eger o yere inmis kar, bir sekilde yenirse hem toksik maddeleri, hem de zararli kimyasallari içinde barindirdigi için üst solunum yolu enfeksiyonlari, bronsit, farenjit, zatürre gibi çesitli hastaliklar meydana gelebiliyor. Bize kar yiyip gelen hastalarin bazilarinda vücut direncinin de düsük olmasina bagli olarak tablo agir olabiliyor çünkü, karin temas ettigi havada ve toprakta var olan çesitli mikroorganizmalarin sebep oldugu üst solunum yolu enfeksiyonlari, rutinde kullandigimiz antibiyotiklere cevap vermiyor. Bu nedenle, kar yeme sonrasi gelisen enfeksiyonlar, hastalarimizin 3-5 gün hastanede yatmalarina neden oluyor. Genellikle hastalar kar yediklerini söylemediklerinden tedavi gecikebiliyor. Bizler bu yüzden kar yenmesini önermiyoruz. Zaten karin herhangi bir besleyici özelligi de yok. Son zamanlarda vatandaslarimiz kar yedikten sonra bu tür sikayetler artti. Sadece bogaz degil diger bölgelerdeki enfeksiyonlarda da artis gözleniyor. Tabii bunun sebebi havalarin birden sogumasi ve üstüne kar yeme de eklenince vücudun dirençsiz hale gelip genel durum kötülesmesidir” dedi.

Kaynak: İHA