Italya'nin Eski Basbakani Berlusconi Cumhurbaskanligina Aday Olmayacak

Italya’da yeni cumhurbaskaninin belirlenmesi için 24 Ocak’ta baslayacak oylama öncesi ülkenin eski Basbakani Silvio Berlusconi, cumhurbaskanligina aday olmayacagi açikladi.

Italya'nin Eski Basbakani Berlusconi Cumhurbaskanligina Aday Olmayacak


Italya’da binden fazla parlamento üyesi ve bölge temsilcisi yeni cumhurbaskaninin belirlenmesi için 24 Ocak’ta oy kullanmaya baslayacak. Söz konusu oylamadan önce merkez sag partilerin öne çikan adayi 4 dönem basbakanlik yapan 85 yasindaki Silvio Berlusconi, cumhurbaskanligina aday olmayacagini açikladi.

Berlusconi, "Ulusal sorumluluga giden yolda bir adim daha atmaya karar verdim ve bunu önerenlerin cumhurbaskanligi için adimi belirtmekten vazgeçmelerini istedim" ifadelerini kullanarak, "Parlamentoda uzlasi saglayabilecek bir isim üzerinde anlasmak için merkez sagin liderleriyle birlikte çalisacagiz" dedi.



Yedi yil görev yapacak cumhurbaskaninin belirlenecegi seçimde oylama kapali yapilacak. Günlerce sürmesi beklenen seçimlerde, resmi aday bulunmazken, milletvekilleri kendi belirledikleri adaylar için oy kullaniyor. Parti liderleri ise ortak bir aday belirlenmesi amaciyla milletvekilleriyle müzakere ediyor. Bir adayin seçimin ilk 3 turunda cumhurbaskani seçilebilmesi oylarin üçte ikisini almasi gerekiyor. Ancak seçimin dördüncü ve sonraki turlara kalmasi durumunda oylarin yüzde 50’sinden fazlasini kazanan aday yarisi kazaniyor.

Mevcut Cumhurbaskani Sergio Mattarella’nin 7 yillik görev süresi 3 Subat’ta sona erecek.

Öte yandan Italya’da 1971’de yapilan ve en uzun süren cumhurbaskanligi seçiminde Giovanni Leone, 23 turun ardindan yarisi kazanmisti.
Kaynak: İHA