ABD Baskani Biden, Japonya Basbakani Kishida Ile Görüstü

ABD Baskani Joe Biden ve Japonya Baskani Fumio Kishida video konferansla yaptiklari toplantida, Hint-Pasifik bölgesinde artan güvenlik endiseleri nedeniyle iki ülke arasinda isbirligini artirma konusunda söz verdi.

ABD Baskani Biden, Japonya Basbakani Kishida Ile Görüstü
ABD Baskani Joe Biden ve Japonya Basbakani Fumio Kishida, video konferans yoluyla görüstü. Yaklasik bir buçuk saat süren sanal toplantida, Hint-Pasifik bölgesinde artan güvenlik endiseleri ve Rusya-Ukrayna geriliminin ele alindigi belirtildi. Liderler, Çin’in büyüyen gücü, Kuzey Kore’nin füze denemeleri ve Rusya’nin Ukrayna’daki hedefleri de dahil olmak üzere "acilen ekonomi ve güvenlik" konularinda isbirligini artirmak üzere anlastigi aktarildi.

Toplantinin ardindan açiklama yapan Japonya Basbakani Kishida, özgür ve açik bir Hint-Pasifik gerçeklestirmek için ABD ile isbirligi yapmayi, Çin ve Kuzey Kore’deki füze meselesi üzerinde yakindan çalismayi ve ayrica Ukrayna konusunda da isbirligi yapmayi kabul ettiklerini ifade etti.

Kishida ayrica, Japonya-ABD olarak ekonomik isbirliginin tesvik edilmesi için bakanlar düzeyinde "2 arti 2" toplantilarinin ekonomik bir versiyonunu kurmayi da kabul ettiklerini açiklarken, Japonya’nin bu yilin ilk yarisinda ABD, Avustralya ve Hindistan’dan liderlerin katilacagi bir dörtlü grup toplantisina ev sahipligi yapacagini duyurdu.

“Hint-Pasifik’te ve dünyada, baris ve güvenligin temel tasi ABD-Japonya ittifaki”

Biden ise toplantinin ardindan yaptigi açiklamada, Hint-Pasifik’te ve dünyada, baris ve güvenligin temel tasi olan ABD-Japonya ittifakini daha da güçlendirmek için Basbakan Kishida ile bir araya gelmekten onur duydugunu ifade etti.

Beyaz Saray ise toplanti öncesi yaptigi açiklamada, Kishida ve Biden’in ekonomi ve güvenlik meseleleri, gelisen teknoloji, siber güvenlik, iklim degisikligi ve diger ikili meseleleri tartisacaklarini aktarmisti.

Beyaz Saray Basin Sözcüsü Jen Psaki Persembe günü yaptigi açiklamada, ABD’nin 2022’nin baslarinda Hint-Pasifik ülkeleriyle ekonomik isbirligi konusunda "ortak hedefler" olusturmayi hedefledigini belirtmis, bunun amacinin "ABD-Japonya ittifakini daha da güçlendirmek" ve "özgür ve açik bir Hint-Pasifik" saglamak oldugunu aktarmisti.

Biden ve Kishida, iki ülke arasindaki iliskileri, Çin’in Tayvan üzerinde egemenlik kurmaya çalismasi ve Kuzey Kore’nin füze denemeleri nedeniyle meydana gelen güvenlik endiseleri nedeniyle arttirma stratejisi gelistiriyor. Kishida, Çin’in Tayvan'da egemenlik kurmaya çalismasi üzerinde bu hafta, Japonya’nin Tayvan yakinlarindaki adalarin savunmasini güçlendirecegini belirmisti.
Kaynak: İHA