Savunma Sanayisinin Mühendisleri Bu Üniversitede Yetisiyor

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, ögrencilerine savunma kuruluslarinin kapilarini aralarken üniversiteden mezun olanlar is arayan degil tercih edilen mühendisler olacak.

Savunma Sanayisinin Mühendisleri Bu Üniversitede Yetisiyor
Savunma sanayi üzerinde ihtisaslasan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, yüksek lisans ve doktora ögrencilerinin çalismalari ile göz doldururken 2022-2023 egitim ve ögretim yilinda lisans düzeyinde de ögrenci kabul etmeye hazirlaniyor. Üniversite ile Türkiye’nin göz bebegi olan savunma kuruluslari arasinda yapilan anlasmalar kapsaminda ögrenciler, TAI, TEI, ROKETSAN, ASELSAN, TÜBITAK, HAVELSAN gibi önemli kuruluslarla birlikte çalisma imkani buluyor. Bir çok ögrenci mezun olmadan bu kuruluslarda is imkâni bulup çalismaya basladi.

Savunma alaninda gelecegin mühendislerini yetistiren üniversite ayni zamanda ögrencilerine yüksek nitelikte is bulma firsati da sunuyor. Bu üniversiteden mezun olacak ögrenciler simdiden özel sektörde tercih edilecek mühendisler arasinda gösteriliyor.

“Savunma kuruluslari ile ortak hareket ediliyor”

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Türkiye’nin önemli savunma kuruluslari ile is birligi içerisinde olduklarini belirtip, “Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi 2019 yilinda kurulus çalismalarina basladi.

Ilk önce üniversitemizin farklilasmasi, bir misyon dahilinde bir vizyon gerçeklestirebilmesi için çalismalar gerçeklestirdik. Bu kapsamda savunma sanayi alaninda ihtisaslasan bir üniversite olma hedefi koyduk. Bu nedenle ülkemizde önde gelen; TAI, TEI, ROKETSAN, ASELSAN, TÜBITAK, HAVELSAN gibi savunma kuruluslarinin üst düzey yöneticileri ile görüsmeler gerçeklestirdik. Yeni bir üniversite olarak bu kurumlarimiz ile birlikte üniversitemizi sekillendirmek, egitimlerimizi birlikte modellemek konusunda destekler istedik. Çok olumlu baktilar. Bu kapsamda ilk isimiz bu kuruluslarla çesitli egitim ve proje anlasmalari gelistirmek oldu.” dedi.

Okurken ülkelerine hizmet ediyorlar

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, ögrencilerinin egitim görürken ülkemize de hizmet etme imkâni bulduklarini ifade edip, “2020’nin baslarinda Savunma teknolojileri alaninda yüksek lisans ve doktora programlarimiza basladik. Üniversitemizde egitime baslayan yüksek lisans ve doktora ögrencilerimiz tez çalismalari için bu kuruluslarda görevlendirildi. Bunlarin alt yapilarini olusturduk. Bu kapsamda TÜBITAK SAGE’de, ASELSAN’da, TAI’de, ROKETSAN’da su anda çalisan yüksek lisans ögrencilerimiz var. Bunlarin bir kismi arastirma görevlimizdir. Bu kurumlarin fiziksel ortamlarinda tezlerini gelistirirken ayni zamanda bu kurumlardaki ürünlerin gelistirilmesine de katkida bulunuyorlar. Ögrencilerimiz bu savunma kuruluslarimiza katki sagladiklari gibi ülkemize ve üniversitemize de katki saglamis oldular.” dedi.



“Is arayan degil tercih edilen mühendisler yetisiyor”

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, üniversitelerinde is arayan degil tercih edilen mühendisler yetistirdiklerini vurgulayarak, “Buradaki amaçlarimizdan birisi, ögrencilerimizin ve ilerideki potansiyel akademisyen adaylarimizin sahada yetismesini, akademinin disinda özel sektör içerisinde de tecrübeler kazanmalarini saglamakti. Yani egitimin yaninda is tecrübesi de kazandirmakti. Bunda da basarili olduk. Bazi ögrencilerimiz su anda TAI tarafindan ise alindilar. Bir kismi da ise alinma asamasinda. Üniversitemizde 7+1 egitim modelini uygulayacagiz. Ögrencilerimiz son sinifta tamamen özel sektörde, savunma kuruluslarinda çalisacaklar. Böylece mezun olmadan büyük bir is tecrübesi de kazanmis olacaklar. Bu sayede hem üniversitede verilen uygulamali egitimde hem de savunma sirketlerinde basladiklari stajyer mühendis programi sayesinde, mezun olduklarinda bir is tecrübesi de kazanmis olacaklar. Bu gençlerimiz aranan mühendis özelliginde olacaklar. Is arayan degil de tercih edilen, aranan nitelikteki mühendisler olarak mezun olacaklar” dedi.

Ilk kez lisans ögrencisi alacak

Yüksek lisans ve doktora programlarina ögrenci kabul eden Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi 2022-2023 egitim ve ögretim yilinda ilk kez lisans ögrencilerini de kabul edecek. Kul, ülkemizin savunmasina hizmet etmek isteyen gençleri davet ederek sunlari söyledi.

“Sivas’ta ve Sivas disindaki tüm gençlerimizi Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemizdeki lisans, yüksek lisans ve doktora programlarina çagiriyoruz, davet ediyoruz. Hiçbir üniversitede olmayan firsatlar sunmaktayiz. Ülkemizin göz bebegi olan savunma kuruluslarinin kapisini açmaktayiz. Bu firsat nadir bulunur.”

Ileri savunma teknolojileri gelistiriliyor

2020 yilinin baslarinda yüksek lisans ve doktora programlarinda ögrenci kabul eden Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde; TAI, TEI, ROKETSAN, ASELSAN, TÜBITAK, HAVELSAN gibi kuruluslarla birlikte ileri savunma teknolojileri üzerinde çalismalar yürütülüyor. Çalismalar arasinda insansiz hava araçlari da yer aliyor.

Önemli programlarda yer alan üniversite ögrencileri Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde bulunmaktan duyduklari memnuniyeti dile getirdi.

Yüksek lisans ögrencilerinden Iremnur Duru yaptigi açiklamada, “Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesini, savunma sanayisinde ihtisaslasacagini duydugumda tercih etmek istedim. Çünkü savunma sanayi alaninda çalisabilen üniversite çok az. Sivas’ta bu firsati görebilmek beni çok mutlu etti” dedi.

Merve Gençtürk ise “Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde müfredat çok iyi. Çünkü savunma sanayisi üzerine bir müfredat söz konusu. Bu multidisipliner bir müfredatti ve benim ilgimi çekti. Lityum iyon pilleri de son zamanlarda popüler olan bir malzeme türü aslinda. Bu yüzden ben de lityum iyon pilleri üzerine kendimi gelistirme planiyla burada yüksek lisansimi baslattim. Daha sonrasinda doktora yapip bu alanda uzman olmayi planliyorum” dedi.

Deniz Aktürk ise “Yüksek lisans tez konum gaz atomizasyonda parçalanma mekanizmasinin modellenmesi üzerine. Gaz atomizasyondan kisaca bahsedecek olursak, yüksek hizlara sahip gaz aksinin etkisiyle sivi gazlara ayrisir. Daha sonra bu metal damlaciklar küresellesir, sogur ve daha sonrasinda katilasir. Elde edilen nihai ürün ise savunma sanayisinde ham madde olarak kullanilacak metal tozudur. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin tercih edilmesinin baslica sebeplerinden bir tanesi lisans müfredatinin savunma sanayi üzerine odakli olmasidir. Buraya gelecek ögrenciler savunma sanayisinde özgür ve güncel konular üzerinde tez çalismalarini gerçeklestirecek ve ayni zamanda da oradaki uzman hocalarimiz tarafindan danismanlik elde edeceklerdir.” seklinde konustu.

Nurullah Özkan ise düsüncelerini su sekilde ifade etti.

“Benim Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesini tercih etmemin sebebi, bu üniversitenin savunma teknolojileriyle ve savunma kuruluslariyla ilgili olmasidir. Bundan dolayi yüksek lisansimda bu üniversiteyi seçtim. Hem akademik olarak bu alanda ilerlemek hem de savunma kuruluslariyla ortak çalismalar yapabilmek için Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesini tercih ettim.”
Kaynak: İHA