Israil'den 60 Yas Ve Üstü Ile Saglik Çalisanlari Için 4'Üncü Doz Asiya Onay

Israil Basbakani Naftali Benett, Saglik Bakanliginin Covid-19’a karsi 60 yas ve üstü ile saglik çalisanlari için 4’üncü doz asiya onay verdigini duyurdu.

Israil'den 60 Yas Ve Üstü Ile Saglik Çalisanlari Için 4'Üncü Doz Asiya Onay


Israil’de Covid-19’a karsi uygulanacak 4’üncü doz asilarin hangi gruplara yapilacagi belli oldu. Israil Basbakani Naftali Benett düzenledigi basin toplantisinda, Saglik Bakanliginin 60 yas ve üstü ile saglik çalisanlari için 4’üncü doz asiya onay verdigini duyurdu. Bennett, Covid-19’un Omicron mutasyonunun Israil’de yayildigina dikkat çekerek, Omicron’un önceki mutasyonlardan farkli oldugunu ve eldeki imkanlarin Omicron’a karsi yeniden uyarlanmasi gerektigini ifade etti.

Bennett, “Omicron’a herkesten önce hazirlandik ve 5 hafta önce Israil’i yabanci girisine kapattik. Mutasyonun ülkeye girisini geciktirdik. Bu degerli zamani iyi kullandik" dedi.

Benett, ABD merkezli ilaç sirketi Pfizer’in Covid-19’a karsi hap formunda gelistirdigi "Paxlovid" adli ilaçtan da satin aldiklarini belirterek, “Artik ilacimiz var ve oldukça etkili” diye konustu.

Hastaneleri de salginda yeni bir dalgaya karsi hazirlamaya devam ettiklerini belirten Bennett, "Ayrica yaslilar ve çocuklar için yeterli miktarda asiya sahibiz" ifadelerini kullandi.

"Üç hafta içinde 2 ila 4 milyon Israilli Omicron ile enfekte olabilir"

Weizmann Bilim Enstitüsünden Prof. Eran Segal yaptigi açiklamada, Israil’de 3 hafta içinde 2 ila 4 milyon kisinin Omicron mutasyonu ile enfekte olabilecegini belirterek, “Ulusal düzeyde kitlesel enfeksiyon kaçinilmaz" dedi.

Segal, "Mevcut kisitlamalar, böylesine bulasici bir virüs karsisinda çok zayif" ifadelerini kullanarak, asilarin virüsün ciddi semptomlarina karsi etkili olmaya devam ettigini aktardi.

Dördüncü doz 30 Aralik’ta duyurulmustu

Israil Saglik Bakanligi Genel Direktörü Nachman Ash 30 Aralik’ta düzenledigi basin toplantisinda, ülkede Covid-19’a karsi savunmasiz olanlar için 4’üncü doz asi uygulanmasina karar verildigini duyurmus, Omicron mutasyonunun yol açacagi enfeksiyon dalgasina karsi bunu yapan ilk ülkelerden olduklarini ifade etmisti. Ash ayrica, 4’üncü dozun ilk olarak bagisiklik sistemi zayif olanlara uygulanacagini belirtmisti.

Israil’de salginin basindan bu yana 1 milyon 394 bin 407 kiside Covid-19 tespit edilirken, 8 bin 244 kisi de Covid-19 nedeniyle hayatini kaybetti.
Kaynak: İHA