Hakim sordu Tosuncuk cevapladı! Mal varlığı dudak uçuklattı...

Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın, hakim karşısına çıktı. Hakim, duruşmada Aydın'a 'Mal varlığın ne kadar?' diye sordu. Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın'ın açıkladığı rakam ise dudak uçuklattı. İşte son dakika haberinin detayları…

Hakim sordu Tosuncuk cevapladı! Mal varlığı dudak uçuklattı...
Çiftlik Bank'ın kurucusu ve 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın ile ağabeyi olan Fatih Aydın hakkında 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme', 'Bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık' ve 'Ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık' suçlarından toplam 4 bin 449 kişiyi mağdur ettikleri gerekçesiyle 83 bin 446 yıla kadar hapis cezası istemiyle müştekileri farklı 3 ayrı dava açılmıştı.

AYDIN KARDEŞLER SEGBİSLE KATILDI


İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve müştekileri farklı olan 3 davanın duruşmaları bugün peş peşe görüldü. Duruşmalara müştekilerden bir kısmı ve tutuksuz sanıklardan bir kısmı katılırken tutuklu sanıklar Mehmet Aydın ve Fatih Aydın cezaevinden SEGBİS sistemiyle bağlandı. Duruşmalarda taraf avukatları da mahkeme salonunda yerini aldı.

'OHAL DÖNEMİNDEKİ KARARLAR DEĞERLENDİRİLSİN'

İlk davanın duruşmasında sanık Mehmet Aydın'ın avukatı mal varlığındaki tedbirlerin kaldırılmasını ve mallarının satılarak mağduriyetlerin giderilebileceğini söyleyerek tedbir kararlarının OHAL dönemindeki duruma göre verildiğini ve Mehmet Aydın'ın hiçbir bankadan hesap açamadığını belirtti.

İLK DAVADA TUTUKLULUK HALLERİ DEVAM EDECEK

Diğer sanık avukatlarının beyanlarının dinlenmesinden sonra mahkeme, sanıkların üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesi oluşturan somut delillerin olduğu ve sanıkların uzun süre yurt dışında kaçak bulunmaları dikkate alındığında sanıkların kaçma şüphesinin bulunduğu ve adli kontrol tedbirlerinin az kalacağı düşüncesiyle sanıkların tutukluluk hallerinin ve sanıkların mallarının üzerindeki el koymanın devamına karar verdi.

'DOLANDIRILDIĞIM İÇİN İNTİHAR EDECEKTİM'

Ardından görülen 2. davanın duruşmasında hareketli anlar yaşandı. Duruşmada, mağduriyetlerini dile getiren müştekilerden biri 'Ben 3 sene intihar ediyordum. 3 üniversite mezunuyum. Yaşamak için saatimi sattım. Bunlara cevap verebilecekler mi? 500 bin liradan fazla kaybettim' diyerek isyan etti.

2 MÜŞTEKİ ŞİKAYETLERİNDEN VAZGEÇTİ

Müştekilerden bir kısmı Çiftlik Bank sistemini akrabasından, bir kısmı televizyonlardan, bir kısmı ise sosyal medyadan öğrendiğini söyledi. Müştekiler beyanlarında sisteme ne kadar para yatırdıklarını ve kaç lira zararda olduklarını belirterek sanıklardan şikayetçi olduklarını vurguladı. Müştekiler arasında olan 2 kişinin ise mağdur olduklarını söylemelerine rağmen şikayetlerinden vazgeçmeleri dikkat çekti.

'NE KADAR MAL VARLIĞIN VAR?'


Duruşmada savunmasını yapan sanık Mehmet Aydın, 'Biz televizyonda hiçbir zaman oyunun reklamını yapmadık, sadece ürünlerin reklamını yaptık. Müştekilerle yaptığımız sözleşmede sistemin kapanması halinde 90 gün içinde paraları iade edilecekti. Müştekiler bu süreyi beklemeden şikayetçi olunca ödeme yapamadık' dedi.

Mahkeme başkanının 'Uruguay ve Brezilya'da toplam ne kadar mal varlığın var?' diye sorması üzerine sanık Aydın, '4 yıl önce 34 milyon mal varlığım vardı. Burada beraat edersem oradaki mal varlığımı da alacağım. Uruguay bana dolandırıcı ve kara para olarak bakıyor' dedi.

Sanık Mehmet Aydın'ın avukatı, müvekkilinin mağduriyetleri ödemeye yetecek mal varlığının olduğunu söyleyerek tahliye talebinde bulunurken sanık Aydın'ın 'Ben müştekilere ne söylemişim de sonradan yalan çıkmış. Söylesinler de ben de nasıl dolandırdığımı öğreneyim' sözlerine karşılık müştekilerden bir kısmı sinirlenerek mahkeme salonunu terk etti.

'BİZE DOLANDIRICI DİYE İFTİRA ATIYORLAR'

Tutuklu sanık Fatih Aydın ise duruşmadaki savunmasında 'Müştekileri tanımıyorum, hiçbirinden 1 kuruş para almadım. Kendileri kendi istekleriyle bu işe girişmişler. Bize dolandırıcı diye iftira atıyorlar. Baştan her şeyden memnunlarmış ama devlet sistemi kapatınca biz suçlu olduk, örgüt olduk. Suçlamaları kabul etmiyorum. Yurt dışında da kaçak yaşamadım. Çalışma iznim vardı. Ben hiçbir hesaptan kendime para geçirmedim. Sadece şarküteride asgari ücretle maaşlı çalıştım' şeklinde konuştu. Mahkeme başkanının Uruguay'da nasıl yaşadığını sorması üzerine ise sanık Aydın, 'Uruguayda paket servisi yaparak geçimimi sağlıyordum. Orada 3 çocuğum var şu an onlara devlet bakıyor' cevabını verdi.


EL KOYMA TEDBİRLERİ DE DEVAM EDECEK

2. davanın duruşmasının ardından mahkeme, bir kısım müştekilerin gelmesi için zorla getirme müzekkeresi yazılmasına, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve mal varlıkları üzerindeki tedbirlerin devam etmesine karar vererek davayı erteledi.

'MAL VARLIKLARIMIN HESAPLANMASINI İSTİYORUM'

3. davanın duruşmasında ise müştekilerden bir kısmı mağdur ve zararda olduklarını söyleyerek sanıklardan şikayetçi olurken sanık Mehmet Aydın duruşmada, 'Ben el konulan mal varlıklarımın ne kadar olduğunun hesaplanmasını istiyorum. Benim kendi hesaplarına göre 200 milyonun üzerinde mal varlığım var. Ben müştekilerin zararını giderebilirim. Tahliyemi istiyorum' cümlelerini sarfetti. Ağabeyi sanık Fatih aydın ise 'Ben hala neden tutuklu olduğumu anlamış değilim. Tahliyemi istiyorum' dedi.

ŞİRKETİN MALİ MÜŞAVİRİ SAVUNMA YAPTI

Duruşmada savunmasını yapan Çiftlik Bank şirketinin muhasebecisi Kemal K. ise 'Şirketle avukat arkadaşlarım sayesinde tanıştım. Ben müştekilerden daha mağdurum. Benim işim zaten işletme kurmak. 14 ay boşuna yattım. Kimseyi dolandırmadım. Notere gittiğimde bana sakıncalı kişisin diyorlar. Banka benimle çalışmak istemiyor. Ticari itibarım gitti' ifadelerini kullandı. Duruşma sonu mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek davayı erteledi.