Erzincan'da E-Imza Uygulamasi Basladi

Içisleri Bakanligi Nüfus ve Vatandaslik isleri Genel Müdürlügü tarafindan 21 Eylül 2020’de hayata geçirilen "Hayat Kimliginle Kolay" projesinin ikinci adimini olusturan TC kimlik kartina e-Imza yüklenmesi islemi Erzincan’la birlikte 50 ilde basladi. Içisleri Bakanligi’ndan yapilan açiklamaya göre, Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügü tarafindan 21 Eylül 2020’de hayata geçirilen “Hayat Kimliginle Kolay” projesinin ikinci adimini kimlik kartlarina e-Imza yüklenmesi olusturuyor.

Erzincan'da E-Imza Uygulamasi Basladi
Bu kapsamda, e-Imza yükleme islemleri nüfus müdürlüklerindeki nüfusmatikler araciligiyla yapilacak.

Islem yapilacak iller; Erzincan, Adana, Adiyaman, Afyonkarahisar, Agri, Amasya, Ankara, Antalya, Aydin, Balikesir, Batman, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakir, Edirne, Elazig, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, Istanbul, Izmir, Kahramanmaras, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, İçel, Mugla, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Sanliurfa, Tekirdag, Tokat, Trabzon, Van ve Zonguldak olacak.

“Hayati kolaylastiracak uygulama”

Alinan bilgiye göre Nüfusmatiklerde e-Imza yükleme islemlerinin baslamasindan kisa süre sonra ülke genelinde nüfus müdürlüklerinde, tapu müdürlüklerinde ve bankalarda e-Imza yükleme yapilabilecek. Uygulama ile vatandaslar yeni nesil kimlik kartini sürücü belgesinin yani sira e-Imza olarak da kullanabilecek.

e-Imza uygulamasi ile kamu ve özel sektörde kirtasiyeciligin azaltilmasi, is ve islemlerin daha hizli, hatasiz, eksiksiz ve kaliteli sekilde gerçeklestirilmesi saglanacak. Böylece islem basina zaman ve maliyet tasarrufu saglanacak. Ayrica e-Imza ile islemler çevrim içi olarak da yapilabilecek. e-Imza kullanan kisi sayisinin artmasiyla elektronik ortamda sunulan hizmetlerin kullanilmasinin artirilmasi saglanacak. Belirli harf ya da sembollerden olusan ve imzalayan tarafin kimligi ile örtüsen bir veri olan e-Imza, islak imzaya göre kimliklendirme islemlerinde son derece güvenilir bir araç olma özelligi tasiyor.

Bu kapsamda Elektronik imza, kimlik dogrulama amaciyla kullanilan elektronik veriyi tanimliyor. Elektronik imza ise bir bilginin üçüncü taraflarin erisimine kapali bir ortamda, bütünlügü bozulmadan (bilgiyi ileten tarafin olusturdugu orijinal haliyle) ve taraflarin kimlikleri dogrulanarak iletildigini elektronik veya benzeri araçlarla garanti eden harf, karakter veya sembollerden olusuyor.

“e, Imzanin özellikleri nelerdir”

Elektronik imza kullanicilarina üç temel özellik saglar. Bunlardan ilki veri bütünlügü, verinin izinsiz ya da yanlislikla degistirilmesini, silinmesini ve veriye ekleme yapilmasini önler.

Bir diger özelligi kimlik dogrulama ve onaylama, mesajin ve mesaj sahibinin iletiminin geçerliligini saglar.

Son özelligi ise inkar edilemezlik, bireylerin elektronik ortamda gerçeklestirdikleri islemleri inkar etmelerini önler.

e-Imza’nin uygulama alanlari su sekilde;

“Bankalar ve finans kurumlari, sube agina sahip sigorta sirketleri, kamu kurum ve kuruluslari, holdingler ve diger büyük sirketler, üniversiteler, yüksek iletisim ve bilgi güvenligi gereksinimi olan organizasyonlar basta olmak üzere orta ve uzun vadede yaygin bir uygulama alani bulabilecegi degerlendiriliyor. Gerek kamusal gerekse ticari alandaki muhtemel elektronik imza uygulamalari arasinda ise kamusal alandaki uygulamalar,

her türlü basvurular (ÖSS, KPSS, LES, pasaport vb), kurumlar arasi iletisim (Emniyet Müdürlükleri, Nüfus ve Vatandaslik Isleri Müdürlükleri vb), sosyal güvenlik uygulamalari, saglik uygulamalari (Saglik personeli - hastaneler - eczaneler), vergi ödemeleri, elektronik oy verme islemleri, ticari alandaki uygulamalar, internet bankaciligi, sigortacilik islemleri, kagitsiz ofisler, e-Sözlesmeler, e-Siparis”

“e-Imza neden gerekli”

Içisleri Bakanligi’ndan yapilan açiklamaya göre günümüzde elektronik ortamin çok yogun bir sekilde kullanilmaya baslanmasi bazi taleplerin ve güven sorununun ortaya çikmasina sebep oluyor. Bu noktada, gizlilik, kimlik dogrulama, veri bütünlügü ve inkâr edilemezligi saglayan elektronik imza uygulamasi ortaya çikiyor. Elektronik imzanin bu dört temel özelligiyle birlikte, elektronik ticaretin ve kamu alaninda yürütülmekte olan e-dönüsüm projelerinin elektronik ortamda güvenli islemleri yapabilme imkânlari genisletilmis ve 5070 sayili Elektronik Imza Kanunu ve Kurumu tarafindan yapilan ikincil düzenlemelerle desteklenerek bu ortamlarda yapilan is ve islemlerin hukuki boyutta da geçerliligi saglandi. Elektronik Imza Kanunu ve ikincil düzenlemeler ile elektronik imzanin elle atilan islak imza ile ayni hukuki sonucu doguracagi ve kesin delil olarak kabul edilecegi hükme baglandi. Elektronik imza elektronik ortamda yapilan islemlere hukuksal geçerlilik saglamasi açisindan önemli. Bu nedenle de elektronik ortamda hukuksal geçerlilik kazandirilmak istenen her islemde elektronik ya da mobil imzanin kullanilmasi kaçinilmaz bir gerçek olarak vatandasin karsisina çikiyor.
Kaynak: İHA