Çekya'da Omicron Baskin Mutasyon Haline Geldi

19’un Omicron mutasyonunun Çekya’da baskin mutasyon haline geldigini açikladi.

Çekya'da Omicron Baskin Mutasyon Haline Geldi
Covid-19’un Omicron mutasyonu birçok ülkede baskin hale gelmeye devam ediyor. Çekya Devlet Halk Sagligi Enstitüsü tarafindan yapilan açiklamada, 8 Ocak Cumartesi günü incelenen pozitif vakalarin yüzde 50’sinden fazlasinin Omicron mutasyonuna sahip oldugunu, büyük sehirlerde bu oranin yüzde 79’a kadar çiktigi bildirildi.

Ülke genelinde 77 laboratuvardan alinan 26 bin 275 pozitif PCR test sonucunun yüzde 61’i delta, yüzde 39’u ise Omicron mutasyonuna sahip iken, 8 Ocak Cumartesi günü ilk kez Omicron mutasyonun yüzde 50’nin üzerinde oldugu gözlendi.

Çekya Devlet Halk Sagligi Enstitüsü Sözcüsü Stepanka Cechova yaptigi açiklamada, "Omicron mutasyonu büyük sehirlerde daha fazla görülüyor. Yüzde 50’nin üstüne çiktigini gördük. Dün ise çogunlukla büyük sehirlerde yasayanlarin test yaptirmaya gitmesiyle laboratuvarlardan alinan sonuçlar Omicron mutasyonunun yüzde 79 olarak gösterdi." dedi.

Çekya’daki önemli laboratuvarlardan olan Diana Biotechnologies sosyal medya üzerinden yaptigi açiklamada, isbirligi yaptiklari laboratuvarlardan aldiklari verilere göre Omicron mutasyonunun pozitif vakalarin yüzde 80’inden fazlasini olusturdugunu bildirdi.

Günlük vaka sayisinin 50 bine çikmasi bekleniyor

Uzmanlar, Omicron dalgasinin daha erken basladigi ülkelerden gelen güncel bilgilere göre, Omicron’un akcigerleri etkilemeyecegine ve bu nedenle hastaneye yatis gerektiren ciddi durumlara neden olmayacagina inaniyorlar. Uzmanlar ayrica, ülkenin ocak ortasindan subat ayi ortasina kadar Omicron mutasyonun etkisi altinda kalacagini ve günlük vaka sayilarinin 50 binlere çikacagini belirtiyor.

Içisleri Bakani Vit Rakusan, Merkezi Kriz Kurmay Baskanligi toplantisinin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, Omicron’un önceki mutasyonlar kadar ciddi olabilecegi bilgisinin de tartisildigini sifade etti.

Son 24 saatte 2 bin 761 yeni vaka

Çekya’da son 24 saatte 2 bin 761 korona virüs vakasi tespit edilirken, toplam vaka sayisi 2 milyon 530 bin 917’ye ulasti. Son 24 saatte 7 kisinin daha virüs nedeniyle hayatin kaybettigi ülkede toplam can kaybi 36 bin 624’e yükseldi. Çekya’da 420’si yogun bakimda olmak üzere 2 bin 229 Covid-19 hastasinin hastanelerde tedavi altinda oldugu belirtildi.
Kaynak: İHA