Japonya'da Eski Içisleri Bakani Takaiçi Iktidardaki LDP Liderligine Aday

Japonya'da eski Içisleri ve Iletisim Bakani Takaiçi Sanae, iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) iç seçimlerine resmen adayligini koydu.

Eski Bakan Takaiçi, düzenledigi basin toplantisinda, 29 Eylül'de düzenlenmesi planlanan LDP liderlik seçimlerinde yarisacagini kamuoyuna açikladi.

Seçilmesi halinde uygulayacagi politikalara deginen Takaiçi, "Sanaenomics" ismini verdigi ve parasal genisleme, acil durumlarda ivedi mali harcama ve kriz yönetimlerine yatirimlari kapsayan politika paketini duyurdu.

Takaiçi, hükümetin faiz disi bütçe dengesini 2025 mali yilina kadar pozitife çevirme hedefini, Japonya Merkez Bankasinin (BoJ) yüzde 2 enflasyon hedefi yakalanana dek askiya alacagini söyledi.

Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede Takaiçi, Kovid-19 ve olasi diger salginlara karsi Japonya'da "kapanma" uygulanmasini kapsayacak yasa tasarisini planlayacaklarini belirtti.

Toplantida, Tokyo'daki tartismali Yasukuni Tapinagi'ni sik ziyaret etmesinin kamuoyunda elestirilmesine deginen Takaiçi, bu durumu "inanç özgürlügü" olarak niteledi.

Takaiçi, "Ülkem için hayatlarini adamislara saygilarimi sunmayi istemekten dolayi elestirilmem talihsizlik. Ancak bu benim inanç özgürlügüm." dedi.

- Seçilirse ilk kadin baskan olacak

Kyodo ajansi "Sanaenomics" paketinin, seçimde Takaiçi'yi verdigi destekle bilinen 2012-20 döneminde görev yapan Basbakan Abe Sinzo'ya ait "Abenomics" politikalarina atif oldugunu bildirdi.

Batidaki Nara eyaletinden 60 yasindaki Takaiçi, daha önce ayni seçimlerde kaybeden mevcut Tokyo Valisi Koike Yuriko sonrasi, LDP iç seçimlerinde yarisan ikinci kadin aday olacak.

LDP'nin "muhafazakar kanadina" tabi olan eski bakan, Japonya'nin "eski militarizminin sembolü" olan Tokyo'daki tartismali Yasukuni Tapinagi'ni sik sik ziyaret ediyor.

Seçilmesi halinde "LDP'nin ilk kadin baskani" olacak Takaiçi'nin, tapinak ziyaretler sebebiyle komsu ülkeler Güney Kore ve Çin yönetimlerinden büyük tepki toplayacagi bildirildi.

Ilk olarak 1869'da insa edilen tapinagin, Ikinci Dünya Savasi'nda ölen 2,5 milyon kisinin anisini onurlandirdigi ancak tapinak kesislerinin 14 savas suçlusunu 1978 yilinda "kutsal" kabul etmesi nedeniyle tartismali statüsünü korudugu biliniyor.

- 4 aday öne çikiyor

LDP kaynaklara göre parti içi seçimlerde, Takaiçi'nin yani sira Idari ve Düzenleyici Reform Bakani Kono Taro, eski Disisleri Bakani Kisida Fumio ve eski Savunma Bakani Isiba Sigeru da yarisacak.

Önceki Basbakan Abe Sinzo'nun sagligini gerekçe göstererek istifasi sonrasi Eylül 2020'de göreve gelen Suga geçen hafta, 29 Eylül'deki LDP liderlik seçimlerine katilmama karari aldigini açiklamisti.

Kaynak: AA