Bakan Varank, Türkiye'nin Otomobili'nin 2022'Nin Sonunda Banttan Inmis Olacagini Bildirdi Açiklamasi

'2022 yilinin sonunda arabalarimizin banttan indirilecegini biz zaten ilan etmistik. Su anda o takvimde bir degisiklik gözükmüyor. Insallah bir aksilik olmazsa 2022 yilinin sonunda Türkiye'nin Otomobili'ni seri üretim bandindan indigini görmüs olacagiz' 'Baktigimizda bu firsati dogru zamanda yakaladigimizin farkindayiz. Insallah Türkiye'nin Otomobili Projesi de TOGG ile birlikte neticeye erdirildiginde burada gerçekten basarili bir sekilde, bu sektörde yer almis olacagiz. Biz buna inaniyoruz' 'Bütün markalar elektrikliye geçiyor. Avrupa'nin her tarafinda pil yatirimlari ilan ediliyor. Biz aslinda tam zamaninda bu otomobil projesini baslatmis olduk. Zaten su anda 100 yildir otomotiv üreten markalar var. Bizim onlarla ayni kulvarda yarisa girip onlari geçme sansimiz yoktu ama onlarla ayni zamanda elektrikli otomobil piyasasina girdigimiz için artik bu yarista biz de variz diyebilecegiz'

MELIKE KESKIN - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, " Insallah bir aksilik olmazsa 2022 yilinin sonunda Türkiye'nin Otomobili'nin seri üretim bandindan indigini görmüs olacagiz." dedi.

Varank, Roketsan ve TÜBITAK SAGE yürütücülügünde Tuz Gölü'nde düzenlenen TEKNOFEST Roket Yarismasi'ni izlemek için geldigi Aksaray'da, AA muhabirine, Türkiye'nin Otomobili Girisim Grubu'nun (TOGG) Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in önderliginde 25 Haziran 2018'de kuruldugunu animsatti.

Geçen 3 yilda otomobil üretim sürecinde önemli asamalar katedildigini dile getiren Varank, 27 Aralik 2020'de "Türkiye'nin Otomobili Girisim Grubu Yenilige Yolculuk Bulusmasi" adiyla Cumhurbaskani Erdogan'in katilimiyla gerçeklesen tanitimda yerli otomobilin özelliklerinin ilk kez kamuoyuyla paylasildigini hatirlatti.

Türkiye’nin Otomobili Projesi'nde su anda her seyin planlandigi sekilde devam ettigini belirten Varank, "Biliyorsunuz fabrikamizin insaati baslamisti. Insaat son hizda devam ediyor. 2022 yilinin sonunda arabalarimizin banttan indirilecegini biz zaten ilan etmistik. Su anda o takvimde bir degisiklik gözükmüyor. Insallah bir aksilik olmazsa 2022 yilinin sonunda Türkiye'nin Otomobili'ni seri üretim bandindan indigini görmüs olacagiz." ifadelerini kullandi.

Varank, elektrikli otomobiller konusunun su anda tüm dünyanin gündeminde olduguna dikkati çekerek, "Otomotiv endüstrisi çok hizli bir dönüsüm yasiyor. Global markalar artik neredeyse hiç içten yanmali motorlu araç üretmeyeceklerini ilan etmeye basladilar. Baktigimizda bu firsati dogru zamanda yakaladigimizin farkindayiz. Insallah Türkiye'nin Otomobili Projesi de TOGG ile birlikte neticeye erdirildiginde burada gerçekten basarili bir sekilde, bu sektörde yer almis olacagiz. Biz buna inaniyoruz." diye konustu.

- "Biz aslinda tam zamaninda bu otomobil projesini baslatmis olduk"

Türkiye'nin Otomobili'nin elektrikli yapilmasinin da verilen çok dogru bir karar oldugunu belirten Varank, sunlari kaydetti:

"Biz Türkiye'nin Otomobili'nin otonom özellikleri olan, yüzde 100 elektrikli ve dogustan elektrikli bir araç olacagini ilan ettigimizde, sektörden bize elestiriler geldi. Dediler ki 'Elektrikli araçlar için daha erken. Hibrit belki olabilir ama elektrikli araçlara baslamak aslinda bir hayal gözüküyor' ama bugün geldigimiz noktada çok hizli bir sekilde endüstri dönüsüyor. Bütün markalar elektrikliye geçiyor. Avrupa'nin her tarafinda pil yatirimlari ilan ediliyor. Biz aslinda tam zamaninda bu otomobil projesini baslatmis olduk. Zaten su anda 100 yildir otomotiv üreten markalar var. Bizim onlarla ayni kulvarda yarisa girip onlari geçme sansimiz yoktu ama onlarla ayni zamanda elektrikli otomobil piyasasina girdigimiz için artik bu yarista biz de variz diyebilecegiz."

Bakan Varank, Türkiye'nin Otomobili için tüm Türkiye'nin seferber oldugunun altini çizerek, "Tabii ki Türkiye'nin Otomobili projesinin üretim tesisleri Bursa'da Gemlik'te ama tedarikçileri aslinda Türkiye'nin her tarafinda ve bir sürü tedarikçisini de su anda farkli sehirlerden seçmis durumda. Dolayisiyla o tedarikçilerin oldugu sehirlere baktigimizda Türkiye'nin Otomobili Projesi'ni sadece tek bir sehir degil tüm Türkiye sirtlamis diyebiliriz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Kendi tasarladigimiz insansiz uzay aracimizi ayla bulusturma hedefimiz var"

Milli Uzay Programi'na da deginen Varank, "Biz yakin zamanda Milli Uzay Programimizi ilan ettik ve o hedefler dogrultusunda su anda aslinda yogun bir sekilde çalismaya devam ediyoruz. En önemli hedeflerimizden bir tanesi 'ay' misyonuydu ve 2023 yilinin sonunda kendi tasarladigimiz insansiz uzay aracimizi, kendi motorlarimizi da kullanarak ayla bulusturma hedefimiz var. Buna dönük olarak ekiplerimiz ciddi bir sekilde çalisiyor." diye konustu.
Kaynak: AA