Akkuyu NGS'nin Ikinci Ünitesine Iç Koruma Kabugunun Ikinci Katmani Kuruldu

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) ikinci güç ünitesinin reaktör binasina iç koruma kabugunun ikinci katmaninin kuruldugu bildirildi.

Akkuyu Nükleer AS'den yapilan açiklamaya göre, nükleer güç santralinin güvenlik sisteminin ana unsurlarindan biri olan ve reaktör binasinin korunmasini saglayan iç koruma kabugu, boru ve polar vinç girisleri için destek görevi görüyor. Bu sayede NGS'nin isletim asamasinda nükleer reaktörün bakim operasyonlari gerçeklestiriliyor. Ayrica iç koruma kabugunun ikinci katmani, toplam 24 bölümden olusan kaynakli bir metal konstrüksiyon olma özelligine sahip.

Agirligi 5-7 ton arasinda degisen 6 metre yüksekligindeki bölümler birbirine kaynaklanarak baglanti parçalari ve gömülü parçalarla donatilmis tek bir silindirik konstrüksiyona monte ediliyor. Konstrüksiyonun toplam agirligi 321,9 ton, yüksekligi 12 metre, çevre uzunlugu ise 138 metreden olusuyor.

Böylece ikinci katmanin kurulumundan sonra ikinci ünitenin reaktör binasinin yüksekligi 12 metre artarak 16,95 metreye ulasti.

Açiklamada görüslerine yer verilen Akkuyu Nükleer AS Genel Müdür Birinci Yardimcisi ve Yapi Isleri Direktörü Sergey Butckikh, birkaç ay boyunca bölümlerin tek bir konstrüksiyona kurulum isleminin gerçeklestigini ve kurulumuna baslamadan önce tüm kaynakli baglantilarin kusurlarinin ultrasonik yöntemle kontrol edildigini belirtti.

Butckikh, iç koruma kabugunun katmanlarinin büyütülmüs montaj teknolojisinin, Leningrad NGS-2'nin yapiminda kendini kanitladigina dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Birinci ünitenin ikinci ve üçüncü iç koruma kabugu katmanlarini bu yöntemle kurduk. Teknoloji, konstrüksiyonlarin kurulum hassasiyetini artirmayi ve güç ünitelerinin yapim süresini optimize etmeyi saglar. Ayrica yüksekte yapilan kurulum operasyonlarinin sayisini azalttigindan, is güvenligi açisindan da uygundur. Ikinci ünitenin reaktör binasinda reaktör çeperinin yapim çalismalari devam etmekte. Türbin binasinin zeminleri güçlendirilmekte."

Iç koruma kabugunun bölümleri, Rusya'nin Leningrad Bölgesi'nde bir fabrikada üretilerek, deniz yoluyla St. Petersburg'dan Akkuyu NGS insaat sahasina teslim edilmisti. Ikinci ünite için iç koruma kabugu ikinci katmaninin bölümlerinin büyütülmüs montaji, 2021 Nisan ayinin ortalarinda baslamisti.

Kaynak: AA