Filipinler'de Iktidar Partisi, Duterte'yi 2022 Seçimlerinde Devlet Baskan Yardimciligina Aday Gösterdi

Filipinler’de iktidardaki PDP-Laban Partisi, Devlet Baskani Rodrigo Duterte’yi, 2022’de yapilacak seçimlerde devlet baskan yardimciligina aday gösterdi.

San Fernando City’de düzenlenen PDP-Laban Partisi Ulusal Kongresinde konusan Duterte, partisinin kendisini aday göstermesinin “Filipin halkina hizmete devam etmesini saglayacagini” belirtti.

Duterte sunlari kaydetti:

“Neden baskan yardimciligina aday olacagimi biliyor musunuz? Bu hirs mi? Belki. Ama bu gerçekten bir vatan sevgisi hissi mi? Evet.”

Duterte, “çabalarinin devamini görmek istedigini” ve iktidara “yön veren kisi” olmasa da yönetime “yardim edebilecegini” dile getirdi.

Öte yandan, PDP-Laban Partisi’nin gelecek seçim için devlet baskani adayi olmasini istedigi, Duterte'nin yardimcisi Senatör Christopher "Bong" Go ise devlet baskani adayligini reddettigini bildirdi.

Ülkedeki kamuoyu anketlerine göre, Duterte’nin kizi Davao City Belediye Baskani Sara Duterte, 2022 seçimlerinin favori isimleri arasinda yer aliyor.

Sara Duterte’nin devlet baskanligina aday olup olmayacagi ise belirsizligini koruyor.

PDP-Laban Partisi, 9 Mayis’ta gerçeklestirilmesi beklenen seçimler için kongre düzenleyen ilk parti oldu.

Duterte, haziran ayinda Filipinler Devlet Baskan Yardimciligina aday olabileceginin sinyalini vermisti.

Filipinler’de muhalefetin olusturdugu "1Sambayan" koalisyonunun lideri Howard Calleja da, buna tepki göstererek "Devlet Baskani Duterte'nin sözde devlet baskan yardimciligi adayligi, anayasayi alay konusu yapiyor." ifadesini kullanmisti.

Filipinler yasalari, ülkede devlet baskanlarini 6 yillik bir görev süresiyle sinirlandiriyor. Devlet baskan yardimcisi, devlet baskanindan ayri olarak seçiliyor.

Kaynak: AA