Fed'in Bej Kitap'i ABD Ekonomisinin Yaz Döneminde Büyüme Hizinda Vites Küçülttügünü Ortaya Koydu

ABD Merkez Bankasi (Fed), ekonomik büyümenin temmuz basindan agustosa kadar olan süreçte hafifçe ilimli hiza geriledigini bildirdi.

Fed, Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma iliskin degerlendirmelerin yer aldigi "Bej Kitap" raporunun agustos sayisini yayimladi.

Bankanin 12 subesinden gelen analizlerle hazirlanan raporda, ekonomik büyümenin temmuz basindan agustosa kadar olan süreçte hafifçe ilimli hiza geriledigi belirtildi.

Raporda, ekonomik faaliyetteki yavaslamanin büyük ölçüde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda Delta varyantinin yayilmasindan kaynaklanan güvenlik endiselerini yansitan çogu bölgedeki yemek, seyahat ile turizm sektörlerindeki gerilemeye ithaf edilebilecegi aktarildi.

Ekonomide büyümenin yavasladigi veya faaliyetin azaldigi diger sektörlerin ise arz ve isgücü sikintisi yasanan sektörler olduguna isaret edilen raporda, otomobil satislarindaki zayifligin devam eden çip sikintisi nedeniyle düsük stoklara ve kisitli ev satislarinin ise düsük arza bagli oldugu kaydedildi.

Raporda, otomobil disi perakende satislarindaki büyümenin ise bazi bölgelerde biraz yavasladigi ifade edildi.

- Enflasyon yüksek seviyede kalmaya devam etti

Fed'in raporunda, "Gelecege bakildiginda çogu bölgedeki isletmeler, devam eden arz kesintileri ve kaynak sikintisi konusunda yaygin endiseler olsa da yakin vadeli beklentiler konusunda iyimser olmaya devam etti." degerlendirmesinde bulunuldu.

Tüm bölgelerde genel olarak istihdam artisinin bildirilmeye devam ettigi belirtilen raporda, çalisan talebinin artmaya devam ettigi ancak tüm bölgelerde istihdami kisitlayan ve çogu durumda ticari faaliyeti engelleyen kapsamli isgücü sikintisinin yasandigi kaydedildi.

Raporda, bazi bölgelerde ise Delta varyantindaki artis nedeniyle ise dönüslerin ertelendigi, bazi bölgelerde ücretlerde artis bildirildigi aktarildi.

Fiyat artislarina da deginilen raporda, "Bölgelerin yarisinin fiyat artis patikasini güçlü, yarisinin ise ilimli olarak nitelendirmesi nedeniyle enflasyonun yüksek seviyede dengeli kaldigi bildirildi." ifadesi kullanildi.

Raporda, kaynak sikintisi ile girdi fiyati baskilarinin yaygin sekilde devam ettigine isaret edilerek, büyük ölçüde artan fiyatlara ragmen birçok isletmenin temel girdileri temin etmekte sorun yasadigini bildirdigi aktarildi.

Fed'in raporunda, bazi bölgelerin isletmelerin gelecek aylardaki satis fiyatlarinda önemli artislar beklendigini belirttigi kaydedildi.

Kaynak: AA