ABD Disisleri Bakani Blinken Taliban'a Charter Uçuslara Izin Vermesi Çagrisi Yapti

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Taliban'a Afganistan'dan tahliyeler için charter uçuslara izin vermesi çagrisi yapti.

Blinken, Afganistan'daki durum ile ilgili Almanya'ya yaptigi ziyaret esnasinda, Taliban'in Mezar-i Serif Havalimani'ndan Amerikan uçaklarinin kalkmasina izin vermemesi konusunda açiklamada bulundu.

Taliban'in uluslararasi mesruiyet kazanmasi için verdigi sözleri tutmasi gerektiginin altini çizen Blinken, "Taliban'in dolasim hakkina saygi duydugunu göstermesinin bir yolu da belgeleri tam kisiler için yapilan charter uçuslara izin vermesi. Hepiniz Mezar-i Serif Havalimani'nda bekletilen charter uçaklari biliyorsunuz. Bu konuda Taliban ile görüsüyoruz." ifadesini kullandi.

Blinken, dün yaptigi açiklamada, Afganistan'in charter uçaklarin kalkmasina izin vermedigi ve Amerikan vatandaslarini rehin tuttugu iddialarini reddetmisti.

ABD Temsilciler Meclisi Dis Iliskiler Komitesindeki Cumhuriyetçilerin Lideri Michael McCaul, 5 Eylül'de katildigi Fox News yayininda açiklamalarda bulunmustu.

Taliban'in Afganistan'da kalan Amerikan vatandaslari ve Afgan tercümanlari tasiyan 6 Amerikan uçagini Mezar-i Serif Havalimani'nda tuttugunu belirten McCaul, Taliban'in Washington yönetimi kendilerini resmen taniyana kadar bu kisilerin ayrilmasina izin verilmeyecegini öne sürmüstü.

Kaynak: AA