Otokar, IETT Ihalesi Için Yerli Metrobüs Üretecek

Toplam degeri 606 milyon lira olan ve 10 gün içerisinde imzalanacak sözlesmeye konu yeni araç KENT XL olarak açiklandi Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç: 'IETT tarafindan tekrar Istanbul’a hizmet etmek üzere görevlendirilmek bize mutluluk veriyor. Istanbul sartlari için en ideal metrobüsü gelistirdik'

Koç Toplulugu sirketlerinden otobüs üreticisi Otokar’a, IETT Genel Müdürlügü tarafindan açilan 100 adetlik metrobüs ihalesinin sözlesmeye davet mektubu iletildi.

Otokar'dan yapilan açiklamaya göre, son yillarda Türkiye'deki pek çok büyüksehir belediyesi tarafindan ve Avrupa'da Fransa, Italya, Ispanya, Almanya, Romanya gibi ülkelerde tercih edilen Otokar, Istanbul'un toplu ulasiminda üst düzey konfor sunmak için milli tasarim ve yerli üretim metrobüs üretecek.

Toplam degeri 606 milyon TL olan ve 10 gün içerisinde imzalanacak sözlesmeye konu yeni araç KENT XL olarak açiklandi. 21 metre uzunlugunda, 200 yolcu kapasiteli KENT XL için Otokar, IETT'ye 3 yil boyunca satis sonrasi hizmeti de sunacak. Teslimatlarin partiler halinde 2022 yili içerisinde tamamlanmasi planlaniyor.

- "Türk mühendislerden Istanbul'a özel yeni metrobüs"

Açiklamada görüslerine yer verilen Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, toplu tasimada küresel çapta deneyimi bulunan Otokar’in, uzun yillardir hizmet verdigi Istanbul'da essiz bir deneyime sahip olduguna dikkati çekerek, "2012 yilindan bu yana 1000’den fazla sehir içi otobüsümüz IETT bünyesinde basariyla hizmet veriyor, Istanbullulari tasiyor. Türkiye’nin otobüs üreticisi olarak mega kent Istanbul'un sartlarini, yollarini, toplu tasimadaki zorluklari çok iyi biliyor, yedi tepe Istanbul'u çok iyi taniyoruz. Istanbul'un toplu ulasiminda alinacak sorumlulugun farkindayiz. Bu deneyimimizi ürün gelistirme çalismalarimiza da yansittik. Bu dogrultuda Türkiye'de ve dünyanin dört bir yaninda her gün milyonlarca yolcuya güvenli hizmet veren KENT'in 21 metrelik metrobüs versiyonunu gelistirdik." ifadelerini kullandi.

Türk mühendislerinin tasarladigi, Türk isçisinin üretecegi milli tasarim ve yerli üretim metrobüslerin Istanbullulara yakisacak sehir içi seyahat konforunu üst düzeye tasimak üzere gelistirildigini belirten Görgüç, sunlari kaydetti:

"Otokar olarak bir kez daha IETT’ye hizmet verecek olmanin gururunu yasiyoruz. Geçmiste kazandigimiz ihaleler kapsaminda IETT bünyesindeki araçlarimiza 5 yil boyunca satis sonrasi hizmeti sunmus; isletme maliyetlerinin de azaltilmasina katki saglamistik. O dönemde kurulan alt yapi sayesinde otobüslerin servise verilme orani, periyodik bakimlar dahil tutuldugunda bile yüzde 99 oraninda gerçeklesmisti. Yani KENT otobüsleri o dönemde de hiçbir aksama yasamadan her gün servislerine düzenli olarak çikti, vatandaslarimiza hizmetine kesintisiz devam etti. Bu oran, bugün bile Avrupa'nin, hatta dünya ortalamasinin çok çok üzerinde... Istanbul gibi bir metropolde hizmet vermek tüm yerli üreticiler için büyük bir referans oluyor; Türk firmalarinin yurt disindaki rekabet gücünü artiriyor. Istanbul, Avrupa’da pek çok ihalede bizim gururla basari örnegi olarak anlattigimiz, en büyük referansimiz oldu. IETT tarafindan tekrar Istanbul’a hizmet etmek üzere görevlendirilmek bize mutluluk veriyor. Istanbul sartlari için en ideal metrobüsü gelistirdik. Ulasimdaki standartlari yükseltmeyi hedefledigimiz araçlarimizin satis sonrasi hizmetleri için de her daim Istanbul'un yaninda olacagiz."

- Yüksek tasima kapasitesi, kolay inis binis özelligi

Açiklamada verilen bilgiye göre, yenilikçi otobüsleriyle dünyanin 50’den fazla ülkesinde milyonlarca yolcuya konforlu, güvenli seyahat imkani sunan Otokar'in araç ailesine kattigi 21 metre uzunlugundaki ve 200 yolcu kapasitesi bulunan yeni araci KENT XL, sahip oldugu özelliklerle büyüksehirlerin artan toplu tasimacilik ihtiyacini karsilayacak.

Küresel çapta ve Türkiye'de sehir içi tasimacilikta kullanilan KENT otobüsleriyle elde edilen birikimle gelistirilen KENT XL, yüksek performansi, dayanikliligi, düsük yakit tüketimi, üst düzeyde emniyet ve konfor seviyesiyle toplu ulasimda yeni bir dönem baslatacak.

Yolcularin hizli bir sekilde metrobüse binip inmesine imkan veren genis, güvenli ve disa açilan kapilara sahip olan araç, basamaksiz tasarimi ve kolay ulasilabilir koltuklariyla toplu tasimada engelleri de ortadan kaldiracak. KENT XL, yüksek tavan yapisi, ferah iç hacmi ve güçlü klimasi ile sehir içi toplu tasimacilikta üst düzey keyif vadediyor. Araç, yüksek isi ve ses yalitimiyla da fark yaratiyor.

KENT XL, yeni nesil uygulamalariyla yüksek motor gücü ve torku sunuyor. Araçtaki Super Eco sürüs modu vites geçis araliklarini optimize ederken yakit tüketimini düsürüyor.

Farkli sehirlerdeki rampa, yol yapisi ve hava kosullari gözetilerek gelistirilen KENT XL, sürüs esnasinda çevresini tarayan, yaya ve bisiklet algilayan, kör noktalari tespit edip tehlike aninda soförü ikaz eden uyari sistemleriyle donatildi.

Bagimsiz 4’üncü aksi KENT XL’ye sadece yüksek yolcu kapasitesi ve genis iç hacim sunmakla kalmiyor. Direksiyonlanabilir bagimsiz süspansiyonlu 4’üncü aks yapisi ile KENT XL’de düsük dönüs yariçapi elde ediliyor ve BRT hatti yol güzergahina uyumlu yüksek manevra kabiliyeti saglaniyor.

KENT XL’de dönüs esnasinda savrulmayi engelleyen, motorun gücünü ve torkunu otomatik olarak limitleyen, elektronik körük yönetim sistemi ile de yüksek güvenlik sunuluyor.
Kaynak: AA