Kesmir'in Önde Gelen Lideri Geylani'nin Ölümünün Ardindan Ailesine 'Ulus Karsiti Faaliyette Bulunma' Suçlamasi

Hindistan kontrolündeki Kesmir bölgesinde polisin, 1 Eylül'de hayatini kaybeden Kesmirli lider Seyyid Ali Sah Geylani'nin aile üyelerini, "slogan atarak ulus karsiti faaliyette bulunmakla" suçladigi bildirildi.

Adinin açiklanmasini istemeyen bir polis yetkilisi, Geylani'nin vefati sonrasindaki gelismelere iliskin AA muhabirine açiklamalarda bulundu.

Geylani'nin aile üyelerinin "ulus karsiti faaliyette bulunmakla" suçlandigini ifade eden yetkili, Hindistan devletine karsi yapilan herhangi bir eylem için "ulus karsiti faaliyetler" teriminin kullanildigina isaret etti.

Söz konusu faaliyetlerin niteligine iliskin detay vermeyen yetkili, polisin suçlamalarinin Geylani'nin naasinin Pakistan bayragina sarilmasi, sloganlar atilmasi ve polisle karsi karsiya gelinmesi gibi nedenlere dayandiriliyor olabilecegini belirtti.

Yetkili, Geylani'nin ailesinden kaç kisi hakkinda islem yapildigina iliskin bilgi vermedi.

Geylani'nin naasinin, vasiyetine ragmen halkin genis katilimi endisesiyle bölgenin en büyük mezarligi olan Srinagar'daki Sehitler Mezarligi'na gömülmesine izin verilmedi.

Geylani'nin oglu Nasim Geylani, bazi medya kuruluslarina polisin babasinin naasina el koydugunu, aile üyelerinin tartaklandigini ve cenazenin yakindaki mezarliga bir polis nezaretinde gömüldügünü söyledi.

Geylani'nin aile üyeleri ve akrabalarindan kimsenin cenazeye katilmasina izin verilmezken, Nasim Geylani aile üyelerinin ancak ertesi sabah namaz kilmalarina izin verildigini aktardi.

Sosyal medyada yayilan videoda da cenazenin götürüldügü esnada aralarinda aglayan kadinlarin da oldugu aile üyelerinin polisle tartistigi görülmüstü.

Öte yandan polis açiklamasinda, "durumdan avantaj elde etmeye çalisanlara" iliskin endise duyuldugu, bu nedenle cenazenin evden mezarliga tasinmasinin "kolaylastirildigi" kaydedilmisti.

- Geylani 1 Eylül'de hayatini kaybetmisti

Kesmir'in statüsünün plebisitle belirlenmesini savunan Geylani, 1 Eylül'de ev hapsinde tutuldugu Srinagar'daki evinde geç saatlerde yasamini yitirmisti.

91 yasinda hayata veda eden Geylani, 2010'dan bu yana hayatinin büyük bir kismini ev hapsinde geçirdi.

Geylani, Cammu Kesmir'in Pakistan ve Hindistan arasinda ihtilafa neden olan Kesmir bölgesinin statüsünün, Birlesmis Milletler kararlari uyarinca, plebisitle belirlenmesini savunuyordu.

Siyasi hayatina Kesmir Cemaati Islami Partisinde baslayan Geylani, daha sonra partiden ayrilarak "Tahrik-i Hürriyet" adi verilen ve bagimsizlik yanlisi partileri tek çati altinda toplayan Tüm Partiler Hürriyet Konferansini kurmustu.

Kesmirli lider, hazirana kadar konferansin genel baskanligini ve dagitilan Cammu Kesmir Yasama Meclisinde de milletvekilligi yapmisti.

Kaynak: AA