GÜNCELLEME 2 - Gine'de Cumhurbaskanligi Sarayinin Etrafinda Silah Sesleri Duyuldu

DETAYLAR EKLENDI.

Gine'de cumhurbaskanligi sarayinin yakininda silah seslerinin duyuldugu bildirildi.

Yerel basinda yer alan haberlerde, baskent Konakri'de cumhurbaskanligi sarayi Sekoutoureya ve idari binalarin bulundugu Kaloum bölgesinden yerel saatle 08.00'de otomatik silah seslerinin geldigi kaydedildi.

Fransiz Jeune Afrique dergisi ise olayin darbe girisimi oldugunu ve Özel Kuvvetler Birlikleri (GFS) tarafindan yapildigini iddia etti.

Derginin haberinde, GFS'nin basindaki Albay Mamady Doumbouya'nin, bir süredir birliginin Savunma Bakanligindan ayrilarak bagimsiz hale gelmesini istedigi belirtildi.

Doumbouya, Fransiz Yabanci Lejyonunda bir süre görev yaptiktan sonra 2018'de GFS'nin basina getirilmisti.

Cumhurbaskani Alpha Conde'ye karsi, 19 Temmuz 2011'de de darbe girisiminde bulunulmus ve konutuna roketli saldiri düzenlenmisti.

Cumhurbaskani Conde, 18 Ekim 2020'de yüzde 59,49 oy alarak 3'üncü kez cumhurbaskani seçilmisti.

- Üçüncü dönem adaylik tartismalari

Ülkenin 1958'de bagimsizligini kazanmasindan bu yana ilk demokratik güç degisimiyle Aralik 2010'da 5 yilligina seçilerek göreve gelen Conde, 2015'te yeniden cumhurbaskanligi koltuguna oturmustu.

Cumhurbaskaninin en fazla 2 dönem üst üste görev yapabildigi ülkede ikinci dönemi 2020 aralikta sona eren 82 yasindaki Conde'nin üçüncü dönem de seçilebilmesine imkan saglayacak anayasa degisikligi referandumu 22 Mart 2020'de yapilmisti.

83 yasindaki Conde'nin 3'üncü dönem adayligi, ülkenin en çok tartisilan gündem maddesi olmustu.
Kaynak: AA