Düzce'nin Yaylalarinda Sessizlik Hakim

Kardüz, Pürenli ve Balikli yaylalari, Valiligin orman yanginlarinin ardindan aldigi kamp ve piknik atesi yasagi gibi tedbirlerle sakin günler geçiriyor.

Düzce'nin ilkbaharla yesile bürünen Kardüz, Pürenli ve Balikli yaylalari, Valiligin aldigi yangin tedbirlerinin ardindan sessizlige büründü.

Kent merkezine yaklasik 45 kilometre uzakliktaki 1900 rakimli Kardüz, 1400 rakimli Pürenli ve Balikli yaylalari, yangin tedbirleri kapsaminda yaklasik bir aydir sadece hayvancilik yapan yerlesik yaylacilara kaldi.

Özellikle Istanbul ve Ankara gibi iki metropolden her hafta sonu çadir kampi için gelen yüzlerce dogaseveri agirlayan yaylalarda, Akdeniz'deki yanginlarin ardindan ormana girislerin yasaklanmasi, kamp ve piknik atesine izin verilmemesi gibi kurallarin getirilmesiyle sakinlik hakim oldu.

- "Ormanlar bizim cigerlerimiz, korumamiz gerek"

Pürenli Yaylasi'nda yasayan Serafettin Turhan (75), AA muhabirine, tedbirlerin ardindan yaylanin sakinlestigini söyledi.

Ziyaretçilerin gelmemesinin kendilerini üzdügünü ancak alinan tedbirlerin yerinde oldugunu belirten Turhan, "Gelenler bize hal hatir soruyordu, bu açidan biraz üzülüyoruz ama devletimizin almis oldugu tedbirlere uymak lazim." dedi.

Orman yanginlarini televizyondan izlerken çok üzüldüklerini, adeta içlerinin yandigini anlatan Turhan, söyle konustu:

"Ormanlar bizim cigerlerimiz, korumamiz gerek. Alinan tedbirlere sevindik ama burada yalniz kaliyoruz. Vatandaslar ziyarete gelmedigi zaman içimiz buruk kaliyor. 1988 yilindan beri yayladayim. 2007'de beyin felci geçirdim. Kurtulmam mümkün degildi ama yaylanin sayesinde kurtulduk çok sükür. En büyük sorunlarimizdan biri çöp. Çöp de yangina neden oluyor. Bu yüzden tedbirler kalkinca vatandaslardan istegimiz, çöplerini lütfen temizlesinler, cigerlerimiz yanmasin."
Kaynak: AA