Annesinden Yadigar Asirlik Tezgahla 'Cicim' Dokumaciligini Yasatmaya Çalisiyor

Amasya'nin Tasova ilçesinde yasayan 75 yasindaki Zülfiye Keles: 'Cicim dokumayi 10 yasinda annemden ögrendim. Hala ondan kalan tezgahta dokumaya devam ediyorum. Merakim bitmedi, dokumaya devam etmek istiyorum'

TEVFIK ÖZTÜRK - Amasya'nin Tasova ilçesinde 75 yasindaki Zülfiye Keles, kaybolmaya yüz tutan ve yörede "cicim" olarak adlandirilan el dokumaciligini, annesinden kalan asirlik tezgahta sürdürüyor.

Ilçeye bagli Gökpinar köyünde yasayan Keles, AA muhabirine, eskiden her evin önünde bir cicim (uzun kilim) dokuma tezgahi bulundugunu, bugün ise bu isi sadece kendisinin yaptigini söyledi.

Köyde cicim dokumasi yaptigini ilk kez görenlerin fotografini çektigini belirten Keles, "Cicim dokumayi 10 yasinda annemden ögrendim. Hala ondan kalan tezgahta dokumaya devam ediyorum. Merakim bitmedi, dokumaya devam etmek istiyorum." dedi.

Eskiden hazir hali kilim bulunmadigini, dokuma yapmak için hazir ip de olmadigini anlatan Keles, söyle devam etti:

"O zamanlar çözme ip ve yünden dokunuyordu. Simdi onlar bitti, hazir ip aliyoruz veya eski kazaklarin iplerini kullaniyoruz. Eskiden mutlaka her evden her yil yeni dokunmus bir kilim çikardi. Simdi ise herkes vazgeçti, bu isleri yapan yok. Ben annemin isini sürdürmek istiyorum ama gücüm yetmez oldu. Önceden yaptigimiz cicimlerin bazilarini kendimiz kullanirdik, bazilarini ise çocuklarimiza verirdik. Simdi ise yapilanlar fazla olmadigi için insanlar hatira olarak sakliyor."

Keles, eskiden günde bir kulaç dokuma yaptiklarini, yaslandigi için simdi ancak yarisini dokuyabildigini dile getirerek sunlari kaydetti:

"Çok zahmetli bir is. Arkasini gereceksin, önünü yazacaksin. Yani zor ve zahmetli bir süreci var. Ben bes çocugumun hepsine heybelerini, boncuklari, püskülleri ile süsleyip dokuyup verdim. Ben ölünce bunlara bakarak beni hatirlasinlar diye. Simdi insanlar hiç ögrenmek istemiyorlar. Neden ögrensinler ki. Hazir hali var, kilim var. Ögrenmek isteseler ben ögretirim ama zahmetli oldugu için kimse ögrenmek istemiyor."

Dokudugu son cicimi evinde yolluk olarak kullanacagini aktaran Keles, "Hatta kizim bile, 'Anne bunu atalim, ne gerek var' diye söyledi ama ben bunun iplerini hazirlamak için çok emek verdim. Bunu dokumak için Istanbul'dan köyüme geldim." dedi.

Kaynak: AA