Tire'nin Düsman Isgalinden Kurtulusunun 99. Yil Dönümü Kutlandi

Izmir'in Tire ilçesinin düsman isgalinden kurtulusunun 99. yil dönümü törenle kutlandi.

Atatürk Aniti'na çelenk sunumuyla baslayan tören, saygi durusu ve Istiklal Marsi'nin okunmasinin ardindan Kaymakamlik binasi önünde düzenlenen tarihi kortej etkinligi ile devam etti.

Tire Belediye Baskani Salih Atakan Duran törende yaptigi konusmasinda, 29 Mayis 1919 tarihinde baslayip 4 Eylül 1922 sabahi sona eren isgal döneminin tarihsel sürecinin önemine degindi.

Duran, 4 Eylül 1922 Kurtulus gününe kadar sürdürülen mücadelenin Türk insaninin baskilara boyun egmeyecegini gösterdigini belirterek, "4 Eylül, söz konusu vatan, millet, bayrak, ezan olunca nasil bir ve beraber olacaginin göstergesi olmustur. Bu vesileyle basta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Milli Mücadele Kahramanlarimizi saygi, rahmet ve minnetle aniyorum. Istiklalimizin kiymetinin bilinmesi ve Yüce Allah’in bize o karanlik günleri tekrar yasatmamasi, özellikle kiymetli gençlerimizin bugünlere kolay gelinmediginin ve dönemin zor sartlarinda millet olarak nasil bir ve beraber oldugumuzun unutulmamasi diliyorum." ifadelerini kullandi.

Tire Kaymakami Fatih Çobanoglu ise kendisinin de Egeli oldugunu vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Polatli yakinlarina kadar gelen düsman, her ne kadar korku yaratsa da, TBMM'nin Ankara'dan Kayseri'ye tasinmasi dile getirilse de kahraman ordumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile düsmani yenmis 30 Agustos ile zaferini taçlandirmis ve takip eden günlerde il ve ilçelerimiz birer birer düsman isgalinden kurtulmustur. Önce Kuvayi Milliye ile baslayan daha sonra düzenli ordu ile devam eden bu süreç Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliginde kahraman Türk askeri ve Türk halki sayesinde gerçeklesmistir. Tüm vatan evlatlarimizi sevgi, saygi ve rahmetle aniyorum, Allah bizlere bir daha böyle günler yasatmasin, Türkiye Cumhuriyetimiz ilelebet payidar kalsin."

Program Tire Kurtulus Günü Tarihi Korteji geçisiyle devam etti. Etkinlige, CHP Izmir Milletvekilleri Sevda Erdan Kiliç, Mahir Polat, Tire Cumhuriyet Bassavci vekili Necati Kuru, siyasi parti baskanlari, sivil toplum kurulusu temsilcileri ve muhtarlar katildi.

Kaynak: AA