Putin'den Rusya-Japonya Muhtemel Baris Anlasmasina Yönelik Tokyo Hükümetine Elestiri

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, ülkesiyle Japonya'nin Ikinci Dünya Savasi sonrasi baris anlasmasi imzalamamis olmasini "saçma" buldugunu, bu konuda Tokyo hükümetinin "sürekli pozisyon degistirdigini" söyledi.

Kyodo ajansinin haberine göre Putin, Rusya'nin Vladivostok sehrinde düzenlenen Dogu Ekonomi Forumu'nda ülkesinin Japonya ile bölgesel iliskilerine dair konustu.

Putin, Ikinci Dünya Savasi sonrasi Rusya-Japonya arasinda baris anlasmasi imzalanmamis olmasini "saçma" buldugunu belirterek, Tokyo hükümetini söz konusu anlasmaya yönelik müzakerelerde "sürekli pozisyon degistirmekle" elestirdi.

Japonya ile baris anlasmasi görüsmelerini sürdürmeye yönelik arzusunu dile getiren Putin, ülkesinin, baris anlasmasinin imzalanmasina götürecek süreci "hiç bir zaman reddetmedigini" ifade etti.

Kamu yayincisi NHK'nin haberine göre, müzakerelerin Rus güvenliginin teminati esliginde yürütülmesi gerektigini kaydeden Putin, Rusya'nin, Japonya-ABD güvenlik ittifakina yönelik endiselerini, Japonya'nin dikkat almasi gerektigini söyledi

Öte yandan Putin, Rusya'da "Güney Kuril", Japonya'da "Kuzey bölgeleri" olarak bilinen ve iki ülke arasinda toprak anlasmazligi bulunan Kuril Adalari'na yönelik Japon ve yabanci firmalarin muhtemel ticari yatirimlarinin 10 yil süreli vergiden muaf tutulacagini da sözlerine ekledi.

- Kuril sorunu

Ikinci Dünya Savasi'nin sonunda Sovyetler Birligi, Japonya'nin Pasifik Okyanusu ile Ohotsk Denizi'ni birbirinden ayiran ve yaklasik 1300 kilometre boyunca uzanan Kuril Adalari'ni 1945'te ilhak etmisti.

Ilhakin ardindan Japonya tarafindan "Kuzey bölgeleri" olarak adlandirilan toprak parçasi konusundaki uyusmazlik nedeniyle Rusya ile Japonya arasinda baris antlasmasi imzalanmasi için yapilan görüsmelerde taraflar sonuca ulasamiyor.

Kaynak: AA