Lübnan, Suriye Üzerinden Misir Ve Ürdün'den Enerji Ithalati Için Esed Rejimiyle Görüsmelere Basladi

Lübnan'dan bakanlar düzeyinde bir heyet, Misir'dan gaz ve Ürdün'den elektrik akimi ithalatinda Suriye topraklarini kullanmak için Sam'da Bessar Esed rejimi ile görüstü.

Lübnan resmi haber ajansi NNA'da yer alan habere göre, Disisleri Bakanligi görevini vekaleten yürüten Basbakan Yardimcisi ve Savunma Bakani Zeyne Aker'in yani sira Maliye Bakani Gazi Vezni, Enerji Bakani Rimun Gacar ve Emniyet Genel Müdürü Abbas Ibrahim'den olusan üst düzey bir heyet, ülkenin enerji ithalati arayislari kapsaminda Sam'da temaslarda bulundu.

Misir'dan gaz ve Ürdün'den elektrik akimini Suriye topraklarindan Lübnan'in kuzeyine ulastirma konusunu ele almak üzere Sam'da bulunan Lübnan heyeti, Esed rejiminin Disisleri Bakani Faysal el-Mikdad, Petrol ve Maden Kaynaklari Bakani Bessam Taame ve diger bazi isimlerden olusan kisilerle toplanti yapti.

Sam'daki Disisleri Bakanligindan gerçeklestirilen toplantinin sonuç bildirgesinde ise Lübnan ve Suriye'nin içinden geçtigi zor sartlarin ele alindigi ve özellikle de elektrik ile gaz konularinin masaya yatirildigi ifade edildi.

Lübnan heyetinin, Misir'dan gaz ve Ürdün'den de elektrik akiminin Suriye topraklari üzerinden ülkenin kuzeyine ulastirilmasi talebinde bulundugu aktarilan bildirgede, "Esed rejiminin de bu talebi memnuniyetle karsiladigina" isaret edildi.

Bildirgede ayrica, iki ülke arasinda olusturulacak ortak bir ekip üzerinden teknik konularin görüsülmesi için taraflarin mutabik kaldigi kaydedildi.

- Ülkedeki elektrik krizi ve ABD'nin girisimi

Lübnan'da döviz likidite sorunu nedeniyle elektrik santrallerine akaryakit temin etmekte zorluk yasanirken ülke genelinde birkaç aydir günlük enerji kesintileri 20 saati buluyor.

Lübnan Elektrik Kurumunun hizmet veremedigi saatlerde vatandaslara elektrik saglayan mahalle jeneratörlerinin sahipleri, Merkez Bankasinin düsük kurdan sagladigi akaryakiti piyasada bulamadiklari ve karaborsadan fahis fiyatla satin aldiklari gerekçesiyle faturalari da ona göre yüksek tutuyor.

Merkez Bankasi, 12 Agustos itibariyla uygulanmak üzere akaryakita saglanacak döviz kredilerinin resmi kur yerine piyasadaki serbest kur (karaborsa) üzerinden hesaplanacagini ve böylelikle akaryakit sübvansiyonunun kaldirilacagini açiklamisti.

Lübnan Cumhurbaskani Misel Avn, 19 Agustos'ta Misir gazi ve Ürdün elektrik akiminin Suriye üzerinden ülkesine ulastirilmasi konusunu ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea ile ele almisti.

Lübnan Cumhurbaskanliginin yazili açiklamasina göre Shea, ABD yönetiminin, Ürdün'den Lübnan'a elektrik getirilmesi konusunda Beyrut yönetimine yardim etmeye karar verdigini Avn'a iletmisti. Shea, Misir'dan tedarik edilecek gazla Ürdün'de elektrik üretilecegini ve bu elektrigin Suriye üzerinden hatlarla Lübnan'a getirilebilecegine isaret etmisti.

Kaynak: AA