RTEÜ'de Beyaz Çay Içerikli Yanik Kremi Ve Sargi Bezi Üretildi

Tip Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Mercantepe: 'Bu yöreye özgün bir yanik kremi olarak düsündük ve tasarladik. Ön sonuçlarimiz çok iyi çikti. Çok umut vadedici sonuçlar aldiktan sonra patent basvurularini yaptik' 'Hedefimiz öncelikle kozmetik ürünü olarak pazara girmektir. Daha sonra Saglik Bakanligi ve saglik alaninda kullanimi için gerekli sertifikasyonlari tamamlamayi düsünüyoruz. Sertifikasyonlarin alinmasinin ardindan reçete edilir hale gelmesini umuyoruz'

MUHITTIN SANDIKÇI - Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi (RTEÜ) Tip Fakültesi ögretim üyeleri, 2 yil süren çalisma sonucu gelistirilen formülle Rize'de yetisen beyaz çaydan yanik kremi üretti.

Proje Koordinatörü, Tip Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Mercantepe, AA muhabirine, 2019'da Çay Terapi Saglik Grubu olarak çalisma baslattiklarini söyledi. RTEÜ'nün çay ihtisas üniversitesi olmasinin ardindan olusturulan bilim kurulunun çay alaninda farkli çalismalara yöneldigini ifade eden Mercantepe, ÇAYKUR'un laboratuvarlarini kendilerine açtigini, analiz sonuçlarini kendileriyle paylastigini ve sonuçlara göre yol haritasi belirlediklerini belirtti.

Rektör yardimcilari Prof. Dr. Ali Bilgin ve Prof. Dr. Adnan Yilmaz ile Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Levent Tümkaya'nin çalismalarinda destek verdigi Mercantepe, beyaz çay analizlerinin kozmetik ürünü ve yanik kremi için uygun olduguna isaret ederek 2 yillik bir çalisma ortaya koyduklarini ve sonunda patent basvurusu gerçeklestirdiklerini aktardi. Türk Patent Enstitüsünden "Patent sakincasi yoktur" yazisi alinmasinin ardindan uluslararasi patent basvurusu yaptiklarini bildiren Mercantepe, inceleme sürecinin devam ettigini kaydetti.

Mercantepe, ilk etapta prototiplerin gelistirildigini belirterek "Yanik ve yara tedavisinde olmak üzere, kozmetik alanda da kullanilabilen beyaz çay esansli bir krem, vazelin ve beyaz çay ekstraktli bir sargi bezi gelistirdik. Umarim bu faydali bir model olarak geçer ve bir an önce tüketici ile bulusur. Hem yöremiz hem de üniversitemiz ihtisaslasma konusunda üzerine düseni yapmis olur." dedi.

Rize'de yetisen beyaz çay analizlerinin çok olumlu sonuçlar verdigini dile getiren Mercantepe, "Özellikle Rize'de yetisen belli bir hasattan çayi almak istedik. Çünkü patent sürecinde ismini Rize koyduk. 'Rize Kremi' olsun. Bu yöreye özgün bir yanik kremi olarak düsündük ve tasarladik. Ön sonuçlarimiz çok iyi çikti. Çok umut vadedici sonuçlar aldiktan sonra patent basvurularini yaptik. Su an iki makalemiz yayimlandi ve digerleri yazim asamasinda." diye konustu.

Üniversite ve ÇAYKUR imkanlariyla çok büyük bir bütçe harcamadan elde edilen prototipin sanayilesmesi halinde çok büyük bir gelir elde edilecegine dikkati çeken Mercantepe, "Yanik kreminde, dünyada 6 milyar dolarin üzerinde bir pazar payindan bahsediliyor. Hedefimiz öncelikle kozmetik ürünü olarak pazara girmek. Daha sonra Saglik Bakanligi ve saglik alaninda kullanimi için gerekli sertifikasyonlari tamamlamayi düsünüyoruz. Sertifikasyonlarin alinmasinin ardindan reçete edilir hale gelmesini umuyoruz." dedi.

Doç. Dr. Tolga Mercantepe, yurt disinda kremlerin daha çok akçaagaç surubundan tasarlandigini belirterek özellikle Rize bölgesinde yetisen beyaz çaylarin daha avantajli oldugunu gördüklerini, ekonomiye önemli bir girdi beklediklerini sözlerine ekledi.

- Çay bütün yönleri ile arastiriliyor

RTEÜ Rektör Yardimcisi ve Çay Ihtisaslasma Koordinatörü Prof. Dr. Ali Bilgin, 2019'dan itibaren çayin topraktan bardaga kadar olan sürecini bilimsel olarak arastirdiklarini söyledi. Çayin sadece siyah ve yesil çay olarak içilebilen bir ürün olmadiginin altini çizen Bilgin, sunlari kaydetti:

"Özellikle saglik ve diger alanlarda çayin kullanimi için yogun çalismalarimiz devam ediyor. Bütün amacimiz çaydan alternatif gelir elde etmek. Saglik alaninda özellikle beyaz ve yesil çayin sagligimiza faydalari konusunda ögretim üyelerimiz arastirmalarini sürdürüyor. Bazilari yayina döndü, bazilari patent asamasinda, bazilarinin Ar-Ge faaliyetleri devam ediyor. Çayin bütün yönleri ile arastirmasini yapip halkimiza daha fazla katma deger kazandirmak için çalismalarimiz sürüyor."

Kaynak: AA