Okula Uyum Sürecinde Ailelere Önemli Görevler Düsüyor

ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji Okul Öncesi Rehberlik Bölüm Baskani Büsra Aparan Akin: 'Anne ve babasinin üzüntüsünü, kaygisini hisseden çocugun okula uyum süreci zor olabilir, bu sebeple sürecin çocuga olabildigince normal gösterilmesi önemli' 'Yeni dogan bir kardes, farkli bir semte tasinma, yakin zamanda yasanan bir kayip gibi sebepler uyumu zorlastirabilir. Çocugun bu düsüncelerini degistirmek için süreç yasina uygun bir sekilde somut ifadelerle ve net bir sekilde açiklanmalidir'

ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji Okul Öncesi Rehberlik Bölüm Baskani Büsra Aparan Akin, "Anne ve babasinin üzüntüsünü, kaygisini hisseden çocugun okula uyum süreci zor olabilir, bu sebeple sürecin çocuga olabildigince normal gösterilmesi önemli." ifadelerini kullandi.

ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji'nden yapilan açiklamaya göre, okula baslamak, heyecanli bir süreç oldugu kadar bir yandan da endiseleri beraberinde getiriyor. Bu duygulari, çocugu yasaminda yeni bir döneme baslayacak pek çok anne baba hissediyor. Ebeveynlerin, okula uyum sürecinde hem kendini hem de çocugunu hazirlamasi bu süreci saglikli geçirmelerini sagliyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji Okul Öncesi Rehberlik Bölüm Baskani Büsra Aparan Akin, anne ve babasinin üzüntüsünü, kaygisini hisseden çocugun okula uyum sürecinin zor olabilecegini, bu sebeple sürecin çocuga olabildigince normal gösterilmesinin önemli oldugunu belirtti.

Küçük yas gruplarinda okulla ilgili çocugun ilgisini çekecek, merak uyandiracak detaylarin verilebilecegini ifade eden Akin, sunlari kaydetti:

"Birlikte okulun nasil bir yer oldugunu hayal edebilir, arkadaslarin isimlerini tahmin etme ya da sinifta neler olacagini bulma oyunu oynayabilirsiniz. Çocugun okul ile ilgili sordugu sorularin cevaplanmasi da endisesini azaltacaktir. Ayrica okul ile ilgili süreçlere çocugu da dahil ederek motivasyonunu arttirabilirsiniz. Örnegin birlikte kirtasiye alisverisi yapabilir, odasini ders çalismaya uygun sekilde düzenleyebilirsiniz. Daha büyük yas grubundaki çocuklarin okula psikolojik olarak hazirlanmasina yardimci olmak için ev içerisinde okul hakkinda 'Sence bu yil yeni arkadaslarin gelmis midir?', 'Sence bu yil okulda ne gibi degisikler olmustur?', 'Bu yil için hedeflerin var mi? Varsa hedeflerin neler?' gibi sorular sorulabilir. Çocuklar detaylara dikkat eder. Okula nasil gidecegini, orada ne kadar kalacagini, neler yapacagini ya da yemek olacak mi gibi birçok soru sorabilir. Tüm bu sorulari çocuga dogru bir sekilde anlatmak çok önemlidir. Özellikle 7 yasindan önce çocuklarda zaman kavrami çok oturmadigi için okulda geçirilen süre somut örneklerle anlatilmalidir."

- "Oryantasyon süreci uyum sürecini hizlandirir"

Büsra Aparan Akin, daha büyük yas grubundaki ögrencilere, okula ulasiminin nasil olacagi, haftalik okul programi saatleri ve okulda dikkat etmesi gereken hijyen ve okul kurallari hakkinda bilgi verilmesi gerektigini aktardi.

Eger okula uyumda zorluk yasayan bir çocuk varsa bunun altinda yatan sebeplerin tespit edilebilmesinin çok önemli oldugunu vurgulayan Akin, "Yeni dogan bir kardes, farkli bir semte tasinma, yakin zamanda yasanan bir kayip gibi sebepler uyumu zorlastirabilir. Çocugun bu düsüncelerini degistirmek için süreç yasina uygun bir sekilde somut ifadelerle ve net bir sekilde açiklanmalidir." ifadelerini kullandi.

Akin, söyle devam etti:

"Bunun yaninda küçük yas grubu okula yeni baslangiçlarda genellikle günü daha kisa tutarak bir oryantasyon süreci yasamasi uyum sürecini hizlandiracaktir. Bu durum çocuktan çocuga farklilik gösterebilir. Bazi çocuklarin oryantasyon süresi çok kisa olurken bazi çocuklarda daha uzun sürebilmektedir. Okula uyum konusunda zorlanan çocuklarda okulda kalma süreleri yavas yavas arttirarak, okuldan ayrilirken de okulu hatirlatacak bir etkinlik ya da bir esya ile göndermek okulda ne kadar eglendigini hatirlatacaktir. Okulun ögrenildigi, eglendigi ve keyif aldigi bir yer oldugunu fark eden çocuk tekrar gelerek eglenmek isteyecektir. Özellikle okula baslamak konulu pek çok animasyon ve hikâye kitabi bulunmaktadir. Bu durumlarla ilgili örnekleri çocuga göstermek onun kendisini yalniz hissetmemesini saglayacak ve yasadigi kaygi, endise, öfke gibi duygularin nasil üstesinden gelebilecegi ile ilgili yol gösterici olacaktir."

Benzer sekilde anne babalarin kendi okul deneyimlerinden bahsedebilecegini, okul zamanlarina ait resimleri varsa gösterebilecegini belirten Akin, ebeveynlerinin de bu süreçlerden geçtigi duyan çocugun kendini daha güvende hissedecegini bildirdi.

- "Seni anliyorum, yanindayim' mesaji vermek, çocukta güven uyandirir"

ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji Okul Öncesi Rehberlik Bölüm Baskani Akin, çocugun okula baslamasindan duyulan mutlulugun anlatilmasi, heyecaninin paylasilmasinin da çocugu motive edecegini belirtti.

Okula uyumun sadece derse katilimi kapsamadigini, ögretmen, arkadas ve okul ortamindaki iliskiyi de kapsadigini ifade eden Akin, sunlari kaydetti:

"Bu kadar farkli duruma uyum saglamak için çocugun zamana ihtiyaci vardir. Bazi çocuklar ilk günden mutlu ve istekli bir sekilde okula gitmek isterken bazi çocuklarin ayni heyecan ile okula baslamiyor olmasi normal karsilanabilecek bir durum olabilmektedir. Kararli ve tutarli olmak bu süreçte çok önemli. Agladigi için okula gitmeyen ve evde keyifli zaman geçiren bir çocuk agladiginda istedigini elde edebildigini ögrenecek ve bunu daha sik uygulamaya baslayacaktir. Burada çocuga sefkat ve sevgi ile yaklasmak 'seni anliyorum, yanindayim' mesaji vermek, çocukta güven uyandiracaktir. Çocuk özellikle belli kisilerle okulda vedalasmakta zorlaniyorsa ki bu kisi çogu zaman anne oluyor çocugu okula bir baska aile bireyinin birakmasi etkili olabilir."

Akin, okula uyum konusunda zorlanan çocugun bu durumu okul ortaminda hiç yansitmiyor ama okula gelene kadar bu davranisi sergiliyor olabilecegini belirterek, bu durumda sinif ögretmeni ve rehber ögretmenle iletisime geçerek bilgilendirmenin ve uzman destegi almanin önemli oldugunu kaydetti.

Kovid-19 sürecinde çocuklara, özellikle kosarken veya oynarken maske takmanin, arkadaslari ile temasta bulunmamanin zor gelebilecegini, üzülebilecegini veya sinirlendirebilecegini ifade eden Akin, çocugun duygularini anlamaya çalisarak bunun geçici bir süreç oldugunu anlatmaya çalismanin da etkili olacagini aktardi.
Kaynak: AA