Mugla'da Anit Mezar Kazilarinda Islamiyet Öncesi Türklere Ait Izler Bulundu

Seydikemer ilçesindeki resimli kayalarin çevresindeki anit mezar kazisinda, Islamiyet öncesi Türklere özgü oldugu degerlendirilen ok uçlari, seramik kaplar ve metal esyalara rastlandi Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Gökçe : 'Amacimiz Türklerin bölgedeki en eski izlerini belirlemek ve gün yüzüne çikarmak. Yazili kaynaklarda bazi veriler var ama biz bizzat sahada somut veriler üzerinde Türklerin bu bölgedeki varligini tespit etmeye çalisiyoruz'

DURMUS GENÇ - Mugla'nin Seydikemer ilçesindeki kurgan (tepe biçiminde anit mezar) kazisinda, Islamiyet öncesi Türklere ait ok uçlari, seramik kaplar ve metal esyalar gün yüzüne çikarildi.

Bölgede kaya üzerinde hayvan figürlerini gören bir çobanin ihbari sonrasi 2019 yilinda Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Gökçe'nin girisimiyle baslatilan kazilar sürüyor.

Kaya resimleri üzerindeki çalismalarini tamamlayan kazi ekibi, bu yil da alanda tespit edilen kurgan alaninda kazi çalismasi yürüttü.

- "Islamiyet'ten önce bölgeye gelen Türkler bölgeye yerlesmis"

Prof. Dr. Mustafa Gökçe, AA muhabirine, Mugla-Antalya-Denizli illeri arasindaki genis bir sahada Türklerin en eski izlerini bulmak için arastirma yürüttüklerini söyledi.

Bu yil Mugla Sitki Koçman, Aksaray ve Pamukkale üniversiteleri ögretim üyeleri ile saha çalismalarini Elmali Müzesi gözetiminde genislettiklerini belirten Gökçe, "Seydikemer Belediyesinin destekleriyle geçen yil tespit edilen bir kurganda kazi yaptik. Kurgan alaninda ok uçlari, seramik kaplar ve metal esyalar bulundu. Bu açidan kurgan eski Türklerin geleneklerine benzemekte." dedi.

Eski Türklerin de ölülerinin yanina oklarini, silahlarini ve esyalarini gömdügüne dikkati çeken Gökçe, "Bizim açtigimiz ve kazisini yürüttügümüz kurgan da benzer özellikler göstermekte. Bu çalismalar neticesinde sunu söyleyebiliriz. Eski Türkler Müslüman olmadan önce Anadolu'ya bu bölgeye gelmislerdir." ifadelerini kullandi.

Kazilarin gelecek yil da devam edecegini bildiren Gökçe, Mugla, Denizli ve Antalya arasinda kalan çok genis bir bölgede çalisma yürüttüklerini kaydetti.

Bu yil benzer özellikte bir çok eser bulduklarini anlatan Gökçe, geçen yil bulunan kaya resimlerinin benzerlerini Denizli sahasinda da bulduklarini, yine kurganlarin benzerlerini çesitli ilçelerde tespit ettiklerini dile getirdi.

Geçen yil öncelikle kaya resimlerini inceleyerek basladiklari projenin önemli oldugunu, bölgedeki kaya resimlerinin Orta Asya'daki kaya resimleri ile benzer oldugunu tespit ettiklerini vurgulayan Gökçe, söyle konustu:

"Saha çalismalari sirasinda kaya resimlerinin fotograflamasini yaptik. Tepelerdeki arastirmalarda kurganlara ulastik. Antalya, Mugla, Denizli, Burdur illeri arasindaki vadide Türkler uzun süre faaliyette bulunmuslar. Ortaya çikan eserler de bize bunu gösteriyor. Bu çalismalarda mezarlari, saha eserlerini inceledigimizde Türklerin bölgedeki varligini daha net konusacagiz. Amacimiz Türklerin bölgedeki en eski izlerini belirlemek ve gün yüzüne çikarmak. Yazili kaynaklarda bazi veriler var ama biz bizzat sahada somut veriler üzerinde Türklerin bu bölgedeki varligini tespit etmeye çalisiyoruz. Amacimiz Islamiyet öncesi Türk tarihini tespit etmek."

Seydikemer ilçesinde 2 yil önce hayvanlarini otlatan çoban, kaya üzerinde hayvan figürleri bulunan bölgeyi yörenin yerel sanatçisi Vedat Karakaya'ya göstermis, Karakaya'nin bu durumu Prof. Dr. Mustafa Gökçe'ye bildirmesiyle de bölgede inceleme yapilmisti.

Gökçe'nin baskanligindaki ekibin Kültür ve Turizm Bakanligindan kazi izni almasiyla 2019 yili sonunda Antalya Koruma Kurulu tarafindan tescillenen alanda yaklasik 2 ay süren raporlama ve belgeleme isleminin ardindan kazi çalismasi baslatilmisti.
Kaynak: AA