Megakent Istanbul'da Findik Hasadi Görenleri Sasirtiyor

Sile Gökmasli Mahallesi Muhtari Mehmet Emin Sentürk: 'Burada 3 çesit findik üretimi yapiyoruz. Güzel findik tarlalarimiz var ve ürünümüzün rekoltesi de yüksek' 'Burada findik üretildigini Istanbullu pek bilmez. Sile’ye gelenler findik bahçesi görünce sasiriyor. Burada findik yetismedigini, ormanda kendinden büyüdügünü düsünüp, yanlarinda getirdikleri posetlere doldurup gidiyorlar'

HIKMET FARUK BASER - SINAN SARIYAR - Yaklasik 16 milyon insanin yasadigi Istanbul’da, üreticiler 50 yildir kentin ekonomisine katki sunuyor.

Ordu, Giresun ve Trabzon findikla özdeslesse de “tasi topragi altin Istanbul’da da findik üretiliyor. Istanbul’da binin üzerinde aile, Sile ve Beykoz çevresinde findik üretiyor. Yillik 600 ile 900 ton arasinda findik üreten kent findikçilari, bu ürün sayesinde evine ekmek götürüyor.

Sile'ye gelen turistler, bölgede findik üretimini görünce sasirirken, kendiliginden yetistigini düsünen turistler findik topluyor. Üreticiler ise bu durumdan oldukça sikayetçi. Üreticiler, findiklari kendi tapulu arazilerine kendilerini diktigini turistlere anlatsa da findik toplayanlari engelleyememekten yakiniyor.

- Sile’de findik hasadi basladi

Mahalleliler ve tarim isçileri sabah erken saatlerde bahçelere giderek findik toplarken, toplanan ürün daha sonra harmana tasiniyor.

Sile Gökmasli Mahallesi Muhtari Mehmet Emin Sentürk, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Sile’de findik ekiminin 50 yil önce basladigini ve ondan önce bölgede elma üretimi yapildigini anlatti.

Findik üretimine ilk basladiklarinda isi çok iyi bilmediklerini belirten Sentürk, “Findik diktikçe, üreticilerden de bilgi alarak bu isi ögrendik. Su anda findiktan oldukça iyi bir gelirimiz var. Sile’nin diger köylerinde de findik üretimi var. Artik bir kazanç kapisi. Toptancilar ve tüccarlara satiyoruz. Gökmasli köyünün findik miktari yillik 80 tonu buluyor. Biraz daha destek verilirse bu miktar daha da artacaktir.” diye konustu.

Findik denilince akla ilk Karadeniz Bölgesi'nin geldigini söyleyen Sentürk, sunlari kaydetti:

“Burada 3 çesit findik üretimi yapiyoruz. Güzel findik tarlalarimiz var ve ürünümüzün rekoltesi yüksek. Yillik ortalama 80 ton findik üretiyoruz. Burasi turizm bölgesi. Burada findik üretildigini Istanbullu pek bilmez. Sile’ye gelenler findik bahçesi görünce sasiriyor ve burada findik yetismedigini, ormanda kendinden büyüdügünü düsünüp, yanlarina getirdikleri posetlere doldurup götürüyor. Bu da hos olmuyor. Bahçelerimizi Istanbul’dan gelen misafireler karsi beklemek zorunda kaliyoruz. Biz gelenlere bu findiklari kendilerimizin diktigini anlatmak zorunda kaliyoruz. Findigin kendiliginden yetistigini iddia ediyorlar."

Findigi tüccarlara sattiklarini kaydeden Sentürk, tarim birligine kayitli olanlarin ise findiklarini Fiskobirlik'e sattigini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA