Kurak Dönemlerde Yazlik Yag Bitkilerine Alternatif 'Kislik Yag Bitkileri' Ekilmesi Önerisi

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Emre Ilker: 'Agirlikli olarak yazin sulama destegiyle ürettigimiz yag bitkilerine alternatif olarak kislik yag bitkilerini ekmeliyiz. Dogal yagis kosullariyla ürün elde edebilmemiz için kislik yagli bitki üretimini artirmaliyiz'

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Emre Ilker, yaz aylarindaki kuraklik göz önüne alinarak yazlik yag bitkilerine alternatif olacak kolza, aspir ve ketencik gibi kislik yag bitkileri ekilmesi önerisinde bulundu.

Prof. Dr. Ilker, "3. Uluslararasi Tarim, Biyoloji ve Yasam Bilimleri Konferansi" için geldigi Edirne'de AA muhabirine, küresel iklim degisikliginin tarimsal üretimde ciddi bir stres faktörü oldugunu söyledi.

Kuraklik ve asiri sicaklarin tüm dünyada etkisini gösterdigini anlatan Ilker, "Ilk basta tabii ki strese dayanikli bitkiler gelistirmemiz gerekiyor. Kuraklik ve sicaklik stresiyle beraber bunun yaninda hastalik ve zararli stresi de çok ciddi baski altina almakta kültür çesitlerimizi. Bunlara alternatif çesitler gelistirmek zorundayiz." dedi.

Ilker, degisen mevsim kosullari karsisinda yeni yöntemler gelistirilmesi ve modern sulama sistemleriyle su tasarrufu saglanmasinin sürdürülebilir tarim için önemli oldugunu vurguladi. Yazlik ekilen yag bitkilerinin kuraklik ve asiri sicaklardan etkiledigini ifade eden Ilker, kis aylarindaki dogal yagislardan faydalanabilecek kislik yag bitkileri ekilmesi tavsiyesinde bulundu. Prof. Dr. Ilker, sunlari kaydetti:

"Agirlikli olarak yazin sulama destegiyle ürettigimiz yag bitkilerine alternatif olarak kislik yag bitkilerini ekmeliyiz. Bu anlamda kislik yag bitkileri çok önemli. Dogal yagis kosullariyla ürün elde edebilmemiz için kislik yagli bitki üretimini artirmaliyiz. Örnek olarak aspiri verebiliriz. Aspir, Anadolu'nun orijinal yag bitkisidir. Yine kanola uygun bir yag bitkisi. Ketencik bitkisi de olabilir. Bunun üzerine doktora ögrencimle birlikte bir çalisma yapiyoruz. Ülkemizde farkli cografyalara uygun kislik yag bitkileri söz konusu. Örnegin soya yazlik bir yag bitkisidir ve ciddi anlamda suya ihtiyaci vardir. Bu anlamda ülkemizin kuzey bölgelerinde daha çok ekilmesini tercih ediyorum. Iç bölgelerde ve Ege'nin daha kurak bölgelerinde ise kislik yag bitkileri olan aspir, kolza, ketencik gibi bitkilere agirlik vermemiz gerekecek."
Kaynak: AA