Kars'ta Sebze Ve Meyvelerden Mor Renkte Gravyer Ile Kasar Peyniri Üretiliyor

Kentteki iki peynir üreticisi, bögürtlen, visne, kiraz, kirmizi lahana, nar ve yaban mersini gibi sebze ve meyvelerin renklerinden elde edilen 'mor miks' karisimiyla renkli peynir elde etti Gida mühendisi ve peynir üreticisi Çagdas Koçulu: 'Bundaki amaç, peynire renk vermek degil, mor miks dedigimiz karisimin tansiyonu düzenleyici özellikleri vardir. Bol antioksidan tasidigi için bagisikligi güçlendirici özellikleri var'

CÜNEYT ÇELIK - Peynirciligin önemli merkezlerinden Kars'ta, sebze ve meyvelerden elde edilen "mor miks" karisimiyla mor renkte gravyer ile kasar peyniri üretilmeye baslandi.

Büyükbas hayvanlarini yüksek rakimli yaylalara çikararak besleyen kentteki besiciler, "zavot" ve "montofon" irki ineklerden elde ettikleri dogal katkisiz sütlerle eski, yeni Kars kasari ve gravyer peyniri yapiyor.

Bogatepe Çevre ve Yasam Dernegi Baskani Ilhan Koçulu ile gida mühendisi olan peynir üreticisi Çagdas Koçulu da bögürtlen, visne, kiraz, kirmizi lahana, nar ve yaban mersini gibi sebze ve meyvelerin renklerinden elde edilen karisimla mor renkte peynir elde etti.

Çagdas Koçulu, AA muhabirine, dogal sütlerle ürettikleri peynirlere alternatif olarak mor peynir ürettiklerini söyledi.

Merkeze bagli 2 bin 300 rakimda bulunan köylerinde hayvanlarin daha da yüksek rakimlardaki merada otlatildigini ifade eden Koçulu, "Yaklasik 600 çesit bitkinin bulundugu meralarda otlayan zavot ve montofon irki hayvanlardan ürettigimiz sütlerle Kars kasarini üretiyoruz. Hayvanlarimiz çiçekli yaylalarda otladigi için peynirlerimizde bol proteinlidir." dedi.

- "Amaç, peynire renk vermek degil, tansiyonu düzenleyici özellikleri var"

Koçulu, Kars gravyeri ve kasarini çesitlendirmek istediklerini, bunun için dogal bir karisimla çalisma yaptiklarini belirtti.

Mor renkteki sebze ve meyvelerin pigmentlerinden elde edilen "mor miks" karisimiyla peynir ürettiklerini anlatan Koçulu, söyle konustu:

"Bundaki amaç, peynire renk vermek degil, 'mor miks' dedigimiz karisimin tansiyonu düzenleyici özellikleri var. Bol antioksidan tasidigi için bagisikligi güçlendirici özellikleri var. Seker hastalarinin tatlilarla birlikte tüketmesinde sekerin kana karisma hizini azaltiyor. Bu da sekerin yükselmesini engelliyor."

Koçulu, peynirde denedikleri bu karisimin saglikli oldugunu vurgulayarak, "Eski, taze kasar ve gravyer peyniri üzerinde deneme yaptik. Gravyerde nasil tepki verecegini merak ediyoruz. Çünkü bu peynirin olgunlasma süreci uzun sürüyor. 'Mor miks', ürünün koku ve tadini hiç degistirmiyor." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA