GÜNCELLEME- Yeni Zelanda'da Biçakli Saldirgan Polis Tarafindan Vurularak Öldürüldü

Saldirida yaralanan 3’ü agir 6 kisi hastaneye kaldirildi Basbakan Jacinda Ardern olayin ‘‘terör saldirisi’’ oldugunu açikladiANDERN'IN AÇIKLAMASINA EK YAPILDI, EMNIYET MÜDÜRÜNÜN AÇIKLAMASI EKLENDI.

Yeni Zelanda’nin Auckland kentinde 3’ü agir 6 kisiyi yaralayan biçakli saldirgan polis tarafindan vurularak öldürüldü.

Radyo Yeni Zelanda’nin haberine göre, ülkenin en büyük kenti Auckland’daki bir alisveris merkezinde biçakli saldiri düzenlendi.

Bati Auckland bölgesindeki New Lynn alisveris merkezinde 3’ü agir 6 kisiyi biçakla yaraladigi belirtilen erkek saldirganin, olay yerine gelen polis tarafindan vurularak öldürüldügü açiklandi.

Yeni Zelanda Basbakani Jacinda Ardern, Emniyet Müdürü Andrew Coster ile düzenledigi basin toplantisinda, olayin ‘‘terör saldirisi’’ oldugunu bildirdi.

Ardern, teröristin Ekim 2011'de Yeni Zelanda'ya gelen bir Sri Lanka vatandasi oldugunu ve 2016'dan itibaren ulusal güvenlik birimlerinin takibinde oldugunu söyledi.

Terör örgütü DEAS'tan "ilham alan" teröristin saldiriya geçmesinin ardindan 60 saniye içinde polis tarafindan öldürüldügünü belirten Ardern, saldirinin bir inanç, bir kültür, bir etnik köken degil, Yeni Zelanda’da kimsenin desteklemedigi bir ideolojiyi benimseyen bir birey tarafindan gerçeklestirildigini söyledi.

Ardern, ‘‘Bugün olanlar asagilikti, nefret doluydu, yanlisti. Bir inanç tarafindan degil, bir kisi tarafindan gerçeklestirildi. Bu saldirinin sorumlulugu yalnizca o kisiye ait.’’ ifadelerini kullandi.

Ideolojik görüsleriyle ilgili endiseler nedeniyle sürekli gözetim ve yakin takip altindaki teröriste, alti kisi yaralanmadan önce neden müdahale edilmedigi sorusunu cevaplayan Emniyet Müdürü Coster ise ‘‘Gerçek su ki, birini 7 gün 24 saat gözetlerken her zaman her an yaninda olmaniz mümkün degil. Polisler olabildigince çabuk müdahale etti ve daha fazla yaralanmayi önlediler.’’ dedi.

Öte yandan Yeni Zelanda medyasinda yer alan haberlerde, geçen yil biçakli saldiri düzenleyecegi süphesiyle gözaltina alinarak mahkemeye çikartilan ve DEAS'i destekleyen propaganda materyalleri bulundurmaktan suçlu bulunan teröristin, bir yil toplum içinde gözetim altinda tutulmasina karar verildigi belirtildi.

Saldirida hastaneye kaldirilanlardan üçünün durumunun kritik, birinin ciddi ve ikisinin ise stabil oldugu açiklandi.

Kaynak: AA