Aydin'da Zeytin Çekirdeginden Kedi Kumu Üretildi

Firmanin üretim müdürü Orçun Ayhan: 'Zeytin çekirdeginin yapisi gözenekli, bundan dolayi siviyi, kokuyu ve tozu çok iyi absorbe ettigi ortaya çikti' 'Yurt disinda Ingiltere ve Almanya'ya numuneler gönderdik, çok güzel geri dönüsler ve talepler aldik. Ihracat konusunda da en kisa sürede yol alacagiz. Nihai hedefimiz kedi kumunu genis bir cografyada dis pazara sunabilmek'

FERDI UZUN - Aydin'da bir firma, zeytin çekirdeginden ürettigi topaklanan kedi kumuyla ihracata hazirlaniyor.

Aydin Organize Sanayi Bölgesinde farkli alanlarda makine üreten bir holdingin sahibi Ibrahim Polat, kediler için topaklanan, koku ve toz yapmayan organik kum üretmeye karar verdi.

Isinden dolayi zeytin çekirdegi hakkinda bilgi sahibi olan Polat, çekirdegin incelenmesi için Ar-Ge çalismasi baslatti. Laboratuvar ortaminda yaklasik 3 yil süren çalismalar sonucu zeytin çekirdeginden, topaklanan kedi kumu yapildi.

"Olivacat" adiyla üretimine baslanan kumdan ilk yil 150 ton üretildi.

Firmanin üretim müdürü Orçun Ayhan, AA muhabirine, zeytinin çok kiymetli bir ürün oldugunu, çekirdeginin de genellikle yakit olarak kullanildigini söyledi.

Çekirdekten kedi kumu üretimin farkli bir deneyim olduguna dikkati çeken Ayhan, söyle konustu:

"Zeytin çekirdeginin yapisi gözenekli, bundan dolayi siviyi, kokuyu ve tozu çok iyi absorbe ettigi ortaya çikti. Çekirdeklerle sagliga uygun maddeler kullanarak hem kediler hem de evde yasayan bireylere uygun kum üretmis olduk. Kullanicilarin genel sorunu koku ve topaklanmama... Bunlarin engellenmesi için laboratuvar ortaminda çalisma yaptik. Kedi kuma idrarini yaptiginda bu kisim direkt topaklaniyor ve kumun tamami yerine sadece bu kismi atiyorsunuz çöpe. Yine ayni sekilde koku ve toz da olmamis oluyor."

Simdiye kadar benzer bir ürüne rastlamadiklarini dile getiren Ayhan, satislarinin da beklentinin üzerinde seyrettigini anlatti.

Gelecek yil üretimi iki katina çikarmayi planladiklarini vurgulayan Ayhan, "Yurt disinda Ingiltere ve Almanya'ya numuneler gönderdik, çok güzel geri dönüsler ve talepler aldik. Ihracat konusunda da en kisa sürede yol alacagiz. Nihai hedefimiz kedi kumunu genis bir cografyada dis pazara sunabilmek. Ürünün talep göreceginden eminiz. Iç pazardan aldigimiz olumlu tepkiler ihracat konusunda bizi umutlandirdi." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA