Sanayi Ve Teknoloji Bakani Varank, ISK-SODEX Fuari Açilisinda Konustu Açiklamasi

'Birilerinin kara propagandasi devam ededursun. Günes balçikla sivanmiyor, yatirim, istihdam, üretim ve ihracat tam gaz yoluna devam ediyor' 'Insallah yil sonu itibariyle ihracatta Cumhuriyet tarihinde ilk kez 200 milyar hatta 210 milyar dolari geçip bir rekora daha imza atacagiz' 'Izmir’de de kapsamli bir test ve analiz laboratuvari kurulumu projesini degerlendiriyoruz. Bu laboratuvarin özellikle Avrupa’ya ihracat için aranan 'Eurovent' akreditasyonu almasini hedefliyoruz'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, "Birilerinin kara propagandasi devam ededursun. Günes balçikla sivanmiyor, yatirim, istihdam, üretim ve ihracat tam gaz yoluna devam ediyor." dedi.

Avrasya bölgesinin "lider" iklimlendirme sanayi fuari ISK-SODEX Istanbul 2021 (Uluslararasi Isitma, Sogutma, Klima, Havalandirma, Yalitim, Pompa, Vana, Tesisat, Su Aritma, Yangin, Günes Enerjisi Sistemi Fuari), Bakan Varank'in katilimiyla TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapilarini açti.

Fuarin açilisinda konusan Varank, ISK-SODEX'in en son teknolojileri yakindan tanima ve is baglantilari kurma firsati sundugunu belirterek, sektörün üretim ve ihracatinin artmasinda fuarin önemli bir rol oynadigini söyledi.

Türkiye'nin, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan liderliginde uyguladigi etkin politikalarla salgin süresince dünya genelinden pozitif ayristigini ifade eden Varank, "2020 yilinda yakaladigimiz yüzde 1,8’lik büyüme ile Çin’in ardindan en yüksek büyüme kaydeden 2. ülke oldu. Bunun tesadüfi bir büyüme olmadigi 2021 yilinin ilk ve ikinci çeyregindeki performansimizla ispatlandi. Bakiniz ekonomimiz bu sene ilk çeyrekte yüzde 7,2, ikinci çeyrekte ise yüzde 21,7 oraninda büyüdü." diye konustu.

Sanayi üretiminin büyümede lokomotif görevi görmesinin asil sevindirici husus oldugunu kaydeden Varank, ikinci çeyrek büyümesinin alt bilesenlerinde imalat sanayinin yüzde 43,4’lük büyümeyle ekonominin asil itici gücü oldugunu aktardi.

Bakan Varank, büyümede oldugu gibi ihracatta da rekor bir artis oldugunun altini çizerek, "Insallah yil sonu itibariyle ihracatta Cumhuriyet tarihinde ilk kez 200 milyar hatta 210 milyar dolari geçip bir rekora daha imza atacagiz. Ihracatimizin yaklasik yüzde 95’inin imalat sanayi ürünleri oldugu düsünüldügünde burada da siz degerli sanayicilerimizin büyük bir basarisi söz konusu." ifadelerini kullandi.

Ekonominin gösterdigi bu olumlu performansa uluslararasi kuruluslarin kayitsiz kalamadigina da dikkati çeken Varank, "OECD geçen hafta yayimladigi 'Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türkiye’nin 2021 yili büyüme tahminini yüzde 5,7’den yüzde 8,4’e güncelledi. Benzer bir yukari yönlü güncellemeyi önceki gün uluslararasi kredi derecelendirme kurulusu Standard & Poor’s da yapti. Birilerinin kara propagandasi devam ededursun. Günes balçikla sivanmiyor, yatirim, istihdam, üretim ve ihracat tam gaz yoluna devam ediyor." degerlendirmesinde bulundu.

- "Sektör firmalarin projelerine finansal destek sagliyoruz"

Varank, imalat sanayisi içinde önemli bir yere sahip olan iklimlendirme sektörünün ekonomiye katkisina deginerek, sektörün gelisimine azami düzeyde destek olduklarini söyledi.

Gerek kurduklari altyapilarla gerekse sagladiklari tesviklerle yatirimcilarin yaninda yer aldiklarini belirten Varank, sunlari kaydetti:

"Burada da daha yüksek katma degerli üretim yapilmasini saglamak temel önceligimiz. Bu kapsamda sektörün test ihtiyaçlarini karsilamak üzere TSE Tuzla Yerleskesi'nde iklimlendirme sistemleri ile ilgili bir ihtisas laboratuvari kurduk. Çok yüksek yatirim maliyeti gerektiren bu proje ile üreticilerimize akredite ve son teknolojiyi kullanan laboratuvar alt yapisini hazir bir sekilde sunuyoruz. Izmir’de de kapsamli bir test ve analiz laboratuvari kurulumu projesini degerlendiriyoruz. Bu laboratuvarin özellikle Avrupa’ya ihracat için aranan 'Eurovent' akreditasyonu almasini hedefliyoruz. Bu yönüyle ülkemizde bir ilki basaracak olan bu proje ile ilgili gelismeleri önümüzdeki günlerde sizlerle paylasacagiz. Bunun yaninda, sektörün teknolojik kapasitesini gelistirmek üzere teknoparklar ile Ar-Ge ve tasarim merkezlerini de aktif bir sekilde kullaniyoruz. Bugün itibariyla teknoparklarda iklimlendirme alaninda faaliyet gösteren firma sayisi 77’e ulasti. Iklimlendirme sektöründe olup da bünyesinde Ar-Ge ya da tasarim merkezi kurulumunu destekledigimiz 24 firmamiz bulunuyor. Ben sahsen sektörün önemi ve firmalarimizin büyüklügünü düsününce bu sayinin daha da artmasi gerektigini düsünüyorum."

Varank, iklimlendirme sektörü yatirimlarinin yeri, büyüklügü ve teknoloji düzeyine göre degisen oranlarda tesvik sisteminden faydalanabildigini, 2012'den bu yana iklimlendirme cihazlari üretimine yönelik 49 yatirim için tesvik belgesi düzenlendigini belirtti.

KOSGEB, TÜBITAK ve kalkinma ajanslarinin da uyguladiklari kapsamli programlarla sektörün gelisimine destek oldugunu kaydeden Varank, bu kurumlarin Ar-Ge, ticarilesme, ihracat ve kapasite gelistirme gibi pek çok konuda sektör firmalarinin projelerine finansal destek sagladigini vurguladi.

- "Siz yeter ki üretin, istihdam saglayin, ihracat yapin"

Varank, "Hükümetlerimiz döneminde bu kurumlarimiz araciligiyla iklimlendirme sektöründen 2 bin 700’ün üzerinde projeye 411 milyon lira destek sagladik. Önümüzdeki dönemde de sektörün gelisimini takip ederek, yapacaginiz yatirimlari, gelistireceginiz projeleri destekleyecegiz. Siz yeter ki üretin, istihdam saglayin, ihracat yapin. Biz her zaman sizin yaninizdayiz." dedi.

Salginla birlikte kapali alanlardaki hava kalitesinin öneminin bir hayli arttigina isaret eden Varank, "Iç ortamlardaki havalandirmanin iklimlendirme sektörü ürünleri ile saglandigi düsünüldügünde iç ve dis pazarda büyük bir talep artisi olacagi asikar. Bu yüzden ben siz degerli sektör temsilcilerinden bu talep patlamasina hazirlikli olmanizi ve gerekli yatirim planlarinizi simdiden yapmanizi tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandi.

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Ismail Gülle ise iklimlendirme sektörünün yil sonunda 6 milyar dolarlik ihracat barajini rahatlikla asacagini belirtti.

Gülle, "2023 yilinda büyük hedefimize, iklimlendirme sanayiinde 35 milyar dolarlik hedefimize insallah hep beraber ulasarak, küresel pazardaki payimizi 2 katina çikarmis olacagiz." diye konustu.

TIM olarak en büyük gayelerinin 2026'da Türkiye ihracatini 300 milyar dolara tasimak oldugunu ifade eden Gülle, iklimlendirme sektöründen beklentilerinin oldukça yüksek oldugunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA