Kirgizistan'in 30. Bagimsizlik Yil Dönümü Ankara'da Kutlandi

Kirgizistan'in bagimsizliginin 30. yil dönümü dolayisiyla Ankara’da resepsiyon düzenlendi.

Ankara'da bir otelde düzenlenen resepsiyona TBMM Baskan Vekili Celal Adan, Kirgizistan'in Ankara Büyükelçisi Kubaniçbek Ömüraliyev ile çok sayida davetli katilirken Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay ise yazili bir kutlama mesaji gönderdi.

Oktay'in resepsiyonda okunan yazili mesajinda, "Türkiye, Kirgiz Cumhuriyetinin bagimsizligini ilk taniyan ülke olmus ve o günden bu yana da iki ülken arasindaki iliskiler her alanda dostane sekilde devam etmistir. Kirgiz Cumhuriyetinin bagimsizliginin 30 yildönümünü tebrik ediyor, iki ülke arasindaki geçmisten günümüze uzanan sicak iliskilerin devamini temenni ediyorum." ifadeleri yer aldi.

Adan ise resepsiyonda yaptigi konusmada, Türkiye'nin Kirgizistan’i ilk taniyan ve Biskek'te ilk büyükelçilik açan ülke oldugunu belirtti.

Türkiye’nin Kirgizistan’in kalkinmasina ve uluslararasi toplumla bütünlesmesine tüm imkanlariyla destek verdigini vurgulayan Adan, "Bugün, kardes Kirgizistan’in uluslararasi toplumun kendi ayaklari üzerinde durabilen saygin bir üyesi oldugunu görmek bizler için sevinç kaynagidir." dedi.

Adan, 2021 yilinin iki ülke iliskilerinin stratejik ortaklik düzeyine yükseltilmesinin 10. yili oldugunu da hatirlatarak, son dönemde karsilikli olarak yüksek düzeyli ziyaretler gerçeklestirildigini ifade etti.

Iki ülke arasindaki ticaretin salgina ragmen düsmedigini söyleyen Adan, "2021 yilinin ilk 7 ayinda ticaret hacmimizin 2020 yilinin ayni dönemine göre yüzde 55 oraninda artarak 378 milyon dolar seviyesine ulasmasi memnuniyet vericidir. Sayin Cumhurbaskanlarimizin belirledigi 1 milyar dolarlik ikili ticaret hacmi hedefine ulasmak için ticaretimizin önündeki engelleri birer birer kaldirmali ve yeni isbirlikleri kurmaliyiz." diye konustu.

Adan, Türk firmalarinin Kirgizistan'da 902,2 milyon dolar degerinde 75 proje üstlendigini de sözlerine ekledi.

Ömüraliyev de yaptigi konusmada iki ülke iliskilerinin stratejik ortaklik seviyesinde oldugunu ifade ederek, "Kirgizlar ve Türkler ortak bir tarihe, dine, kültüre ve dile sahip kardes halklardir." ifadelerini kullandi.

Türkiye ile diplomatik iliskilerin 24 Aralik 1991'de kuruldugunu söyleyen Ömüraliyev, "30 yil içinde kültürel ve insani is birligi alaninda birçok basarili etkilesim örnegi bulunmaktadir. Bunlardan biri sadece Türkiye ile Kirgizistan arasinda degil diger tüm bölgeler arasinda bir nevi egitim köprüsü haline gelen Kirgiz-Türk Manas Üniversitesinin faaliyetleridir." dedi.

Ömüraliyev, su anda Türkiye’deki üniversitelerde 1792 Kirgizistan vatandasinin egitim aldigini, ülkesindeki üniversitelerde ise 490 Türk vatandasinin egitim aldigini belirtti.

Konusmalarin ardindan, Kirgizistan'in 30. bagimsizlik yil dönümü anisina pasta kesildi ve kopuz dinletisi sunuldu.

Kaynak: AA