Japonlar Ve Güney Koreliler, Ankete Göre Iki Ülke Iliskilerini 'Olumlu' Görmüyor

Japonya ile Güney Kore özel kuruluslarinin anketi, iki komsu halkin, ülke iliskilerini "olumlu" görmedigini ortaya çikardi.

Japonya'dan Genron NPO ile Güney Kore'den East Asia Institute'in (EAI) agustos ve eylül aylarinda her iki ülkeden 1000 kisiyle düzenledigi anket iki toplumun bakisini sorguladi.

Iki ülkenin mevcut iliskilerine yönelik soruyu Japon katilimcilarin yüzde 52,7'si, Güney Koreli katilimcilarin yüzde 81'i "oldukça kötü" seklinde cevapladi.

Ayni sahada geçen yil yapilan ankete kiyasla bu oran Japonya'da yüzde 2, Güney Kore'de ise yüzde 7,4 düsüs kaydetti.

Mayista Güney Kore'de göreve gelmesi beklenen yeni hükümetin ikili iliskilere katkisina yönelik soruya ise Japonlarin yüzde 46,1'i ve Güney Korelilerin yüzde 48,3'ü "degisiklik olmayacagi" yönünde yanit verdi.

Ankete yönelik konusmasinda iki ülke kamuoyunun birbirlerine "halen soguk" oldugunu kaydeden Genron NPO Baskani Kudo Yasusi, ABD ve Çin'in gerilimli iliskilerinin, komsu toplumlarin bakis açilarinda "küçük degisiklikleri tetikleyebildigini" söyledi.

Kamu yayincisi NHK, savas dönemi Kore Yarimadasi'nda zorla çalistirilan isçiler ile istismar edilen Koreli kadinlar sorunlarinin iki ülke iliskilerini olumsuz etkilemeyi sürdürdügüne dikkati çekti.

Kaynak: AA