AB'den Yari Iletken Sahasinda Japonya'ya Is Birligi Çagrisi

AB Komisyonu Iç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton: 'Yeni bir jeopolitik var. Merkez artik ABD ve Avrupa degil'

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Iç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton, yari iletken alaninda AB'nin basta Japonya olmak üzere Asya ülkeleriyle is birligi yapmak istedigini söyledi.

Dünya genelinde akilli telefon ve tablet, 5G ag ekipmanlari ile oyun konsollarina yönelik artan çip talebi sonrasi otomobil üreticilerinin tedarik sikintisi devam ediyor.

Yeni is birligi arayislari kapsaminda Asya turuna çikan AB Komisyonu Üyesi Breton, Tokyo'da hükümet yetkilileri ile bir araya geldi.

Kamu yayincisi NHK'ye verdigi röportajda Brenton, "Yari iletken sahasinda yeni bir jeopolitik var. Merkez artik ABD ve Avrupa degil, jeopolitiginin merkez üssü Asya'da." ifadelerini kullandi.

Asya bölgesindeki firmalarin dünya geneli yari iletken üretiminin yüzde 70'ini olusturdugunu belirten Brenton, AB'nin basta Japonya olmak üzere Asya ülkeleriyle bu sahada is birligi yapmak istedigini vurguladi.

AB'nin yari iletken çip üretim kapasitelerini ve kamu-özel is birliklerini artirmayi hedefledigini söyleyen Brenton, görüstügü Japon hükümet yetkilileri ile is insanlarina, bu sahaya yatirim yapmalari çagrisinda bulundugunu kaydetti.

- Dijital Ortaklik Anlasmasi

Brenton, resmi Twitter hesabindan yaptigi paylasimlarda, Japonya Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakani Kajiyama Hirosi ile görüsmesinde, çip tedarikinde ve Dijital Ortaklik Anlasmasi'na yönelik is birliginin artirilmasini ele aldiklarini bildirdi.

Dijital Dönüsüm Bakani Hirai Takuya ile görüsmede Kovid-19 sertifikalarinin karsilikli taninmasi, Içisleri ve Iletisim Bakani Takeda Ryota ile görüsmede ise 6G, yapay zeka, siber sahalarda ikili is birliklerini hizlandirilmasi görüsüldü.

Öte yandan Brenton, Tokyo seyahati kapsaminda Tokyo Electron, Fujitsu, NEC gibi bazi Japon firmalarinin üst yöneticileriyle de bir araya geldi.
Kaynak: AA