'Mavi' Kategorideki Ordu'da Hedef 'Tam Asili Nüfus'a Ulasmak

Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Fatih Aydin: 'Hedefimiz yarisma degil, toplumu bir önce bagisiklamak. Bizim hedefimiz aslinda yüzde 100, bir an önce bagisiklamayi saglayarak artik bu pandemiyi hayatimizdan çikartmak' 'Ordu bilinç düzeyi yüksek bir il. Bu anlamda gerçekten çok sansliyiz, asilama oranlarinda iyi bir durumdayiz'

EYÜP ELEVLI - Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadelede "mavi" kategorideki iller arasinda yer alan Ordu'da, asilamada yüzde 100'e ulasilmasi hedefleniyor.

Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Fatih Aydin, AA muhabirine, saglik çalisanlarinin salginin basindan beri çok üstün gayret gösterdigini söyledi.

Vali Tuncay Sonel basta olmak üzere Il Saglik Müdürü Mustafa Kasapoglu koordinasyonunda tüm saglik camiasi, diger kurumlar ve sivil toplum kuruluslarinin entegrasyonuyla basari elde ettiklerini vurgulayan Aydin, çok hizli sekilde filyasyon yaptiklarini, kolluk kuvvetleri ve diger kamu görevlilerinden olusan denetim ekiplerinin vatandaslari bir an önce izole ederek salginin yayilmasinin önüne geçmeye çalistiklarini anlatti.

Aydin, bunun hem hastaligin tedavisi hem de asinin bulunarak yayginlastirilmasi sürecinde kendilerine zaman kazandirdigini ifade etti.

Tam asili olunmadigi sürece hastaligin halen tehdit oldugunu aktaran Aydin, "Bir an önce BionTech için ikinci doz, Sinovac içinse üçüncü dozlarimizi yaptirmak durumundayiz. Biz burada tam asili bir nüfus olusturmak ve böylece salgini bir anda artik hayatimizdan çikartmak istiyoruz." dedi.

- "Insallah daha iyi yerlerde olacagiz"

Aydin, Ordu'nun cografyasi zor bir il olduguna dikkati çekerek, "Asiyi en uç noktalara soguk zinciri de koruyarak ulastirmayi basariyoruz. Hiçbir zaman vatandasimizin asi talebine olumsuz yanit vermedik. Her zaman bu asi lojistigini diri tuttuk ve asi imkanini vatandaslarimiza sunduk. Burada gerçekten çok büyük özveri, büyük bir emek var. Bu disiplin içerisinde çalistik." diye konustu.

Hastanelerde asi uygulama alanlari olusturuldugunu, aile saglik ve toplum sagligi merkezlerinin de bu konuda ciddi rol aldigini dile getiren Aydin, gece gündüz demeden en ücra noktalara gidilerek asilama yapildigini, asilamaya Ordulularin da ilgi gösterdigini kaydetti.

Aydin, Ordu'nun bilinç düzeyi yüksek bir il oldugunu belirterek, "Bu anlamda gerçekten çok sansliyiz, asilama oranlarinda iyi bir durumdayiz. Tabii bu bizim için yeterli degil. Insallah daha iyi yerlerde olacagiz. Hedefimiz yarisma degil, toplumu bir önce bagisiklamak. Bizim hedefimiz aslinda yüzde 100, bir an önce bagisiklamayi saglayarak artik bu pandemiyi hayatimizdan çikartmak." ifadelerini kullandi.

Kirli bilgilere itibar edilmemesini isteyen Aydin, otoriteler tarafindan dogrulanmamis, sorumlulugu olmayan insanlar tarafindan söylenenlere degil, Bakanlik ve devlet tarafindan beyan edilen hususlara itibar edilmesi gerektigini vurguladi.

- "Yogun bakimlarda tam asili olmayanlarin orani yüksek"

Aydin, yogun bakimlarda tam asili olmayanlarin oraninin yüksekligine isaret ederek, tam asili olmamak, asilarin eksik yapilmasi veya hiç yapilmamis olmasinin kisiyi hastaliga karsi açik hale getirdiginin altini çizdi.

Artik yogun bakimlarda veya Kovid-19 servislerinde genç hastalarin oldugunu gördüklerine dikkati çeken Aydin, su degerlendirmelerde bulundu:

"Bu bizim için çok üzücü oluyor. Özellikle genç hastalarimizin hayatlarini kaybettigini biliyoruz. Bir an önce tedbiri alarak asilarimizi tamamlamamiz ve her seyden önce kendi aldigimiz tedbirlere güvenip gençligimize güvenmeyerek 'Bize nasilsa bir sey yapmaz' demememiz lazim. Hem hayatimizi hem de çevremizdeki yasli veya kronik hastaligi olan insanlari tehdit etmekte oldugunun farkina varip önlemimizi almaliyiz, asimizi yaptirmaliyiz."

Kaynak: AA