Hindistan, Çin Ile Tartismali Sinir Bölgesini Turizme Açti

Hindistan, 2020 yilinda Çin ile siddetli çatismalarin yasandigi Ladakh sinir bölgesini dagcilarin ziyaretine açti.

Asia News’in haberine göre, Yeni Delhi hükümeti, 2020 yilinda yasanan sinir çatismalarinda 20 Hint askerinin hayatini kaybettigi Ladakh’taki Siachen Buzulu’nda bir üs kuruldugunu bildirdi.

Öte yandan 27 Eylül Dünya Turizm Günü dolayisiyla çatismalarin yasandigi bölgenin turizme açildigi ve dagcilarin Galwan Vadisi Sehitler Aniti’ni ziyaret edebilecegi kaydedildi.

- Hint ve Çin birliklerinin geçen yilki çatismasi gerilimi artirmisti

Ladakh bölgesindeki Galwan Vadisi'nde 15 Haziran 2020'de Hint ile Çin askerleri arasinda çikan çatismada 20 Hint askeri hayatini kaybetmisti. Çin de söz konusu çatismada 4 askerinin öldügünü açiklamisti.

Iki ülke arasindaki gerilim, bu çatismanin ardindan daha da artmis ve 2 nükleer gücün birliklerinin sinirda teyakkuz haline geçmesiyle Hindistan Ladakh'a karadan havaya füze savunma sistemi, Çin ise Dogu Ladakh'a obüs ve tank konuslandirmisti.

Yasanan bu gerginlik, dünyanin en büyük ordularina sahip ülkelerin kamuoylarindaki "savas" söylemleriyle daha da artmisti.

Iki ülkenin askeri heyetleri arasinda ocakta yapilan dokuzuncu tur görüsmelerde, askerlerin sinirdan çekilmesi ve Ladakh bölgesinin dogusunda durumu kontrol altina almak ve bölgeyi istikrara kavusturmak için etkili çabalarin sürdürülmesine karar verilmisti.

- Çin-Hindistan sinir anlasmazligi

Çin ile Hindistan arasindaki Himalaya Daglari'nin çevreledigi belirsiz sinir hatti ülkeler arasinda egemenlik tartismalarina neden oluyor. Akarsular, göller, buzullar ve karli zirvelerin bulundugu 3 bin 500 kilometrelik sinir, taraflari sik sik karsi karsiya getiriyor.

Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandirdigi Hindistan'in Arunaçal Prades eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken Yeni Delhi Aksai Chin platolarini kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanin Pekin yönetimince isgal edildigini savunuyor.

Taraflar, uzun yillardir süren görüsmelere ragmen egemenlik ihtilaflarini çözemedi.

Kaynak: AA