Bagisiklik Sisteminin Güçlenmesi Için Kovid-19 Asisi Yaptirilmasi Çagrisi

BAIBÜ Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Sirmatel: 'Yogun bakimlara yatan hastalarin çogunlugu hiç asi olmamis kisiler' 'Ne zaman toplumun yüzde 6070'i asilanir, bagisiklik sistemi artar, o zaman enfeksiyon orani azalir'

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisinin bagisiklik sistemini yüzde 90-97 oraninda güçlendirdigi belirtilerek, enfeksiyon oraninin azalmasi için mutlaka asi olunmasi tavsiye edildi.

Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi (BAIBÜ) Egitim ve Arastirma Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Sirmatel, AA muhabirine, her yil eylül-nisan aylarinda görülen mevsimsel grip hastaliginin genelde bagisiklik sistemi bozuk ve en fazla akciger sorunu olan kisilerde görüldügünü söyledi.

Çok sigara içenlerde hücrelerin harap olmasiyla broslarda hizla enfeksiyonun meydana geldigini söyleyen Sirmatel, "Onun için yillardan beri grip asisini risk grubu olan 65 yas üstündeki insanlara, kronik akciger hastaligi, astimi, diyabeti ve karaciger yetmezligi olanlara, organ nakli yaptiran hastalara kesinlikle yapariz. Grip asisi yapildikça kiside bu virüse karsi bagisiklik gelisiyor. Yavas yavas hastaligi daha hafif geçirmeye basliyor." dedi.

Sirmatel, Brezilya, Meksika ve Amerika'da yapilan çalismalarda Kovid-19 geçirenlerin bir kisminda ayni anda grip virüsüne de rastlandigina dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Birbirine çok benziyor. Kovid-19'un insanda nasil bir hastalik yaptigini bilmiyoruz. Su bir gerçek, Kovid-19 hastaligina ne kadar erken tani konulur, kisiyi ne kadar erken izole eder, ne kadar solunum destegine destek olursak, o kadar iyilesmesi çok iyi oluyor. Gripte en önemli tablo, iyilesme süresi daha kisadir ve 1 ile 3 gün arasindadir. Bazen 1 ile 10 güne kadar geçebilir. Yüksek ates, üsüme, titreme, asiri kirginlik ve kuru öksürükle anlasilir."

- "Yogun bakima yatan hastalarin çogu hiç asi olmamis kisiler"

Asi karsitligini anlayamadigini dile getiren Sirmatel, "Asiyla ilgili karsit olmaniz için elinizde bilimsel verilerin olmasi gerekir. Bu karsit olan arkadaslar, insanlar, bu bilimsel verileri, dokümanlari yayimlarlar, o zaman ortaya gerçekler çikar. Su bir gerçek ki su anda Kovid-19 asisindan sonra yüzde 90 ile 97 oraninda bagisiklik sistemi oluyor. Bütün yogun bakimlara yatan hastalarin çogunlugu hiç asi olmamis kisiler." diye konustu.

Prof. Dr. Sirmatel, hamilelerde Kovid-19 hastaliginin ciddi boyutta arttigina dikkati çekerek, gebelere ve risk grubunda bulunan, kalabalik ortamda yasayanlara ölü asi yaptirmalarini tavsiye etti.

Kovid-19 hastaliginin hemen bitmeyecegini vurgulayan Sirmatel, "Ne zaman toplumun yüzde 60-70'i asilanir, bagisiklik sistemi artar, o zaman enfeksiyon orani azalir. Ama asla enfeksiyonu ortadan yok edemezsiniz. Bu kista da asilama süresi devam edecek. Insanlar asilanacak, antikorlar olusacak." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA