Ordu'da 2 Bin Yillik Oldugu Tahmin Edilen Ikinci Lahit Bulundu

Ordu'nun Fatsa ilçesinde kazi çalismalarinin devam ettigi alanda, yaklasik 2 bin yillik oldugu tahmin edilen ikinci lahit bulundu.

Büyüksehir Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, Kurtulus Mahallesi'nde yol yapim çalismasi sirasinda Antik Roma dönemine ait oldugu düsünülen lahite ulasilmasinin ardindan baslatilan arkeolojik kazida yeni lahit bulundu.

AK Parti Ordu Milletvekili Senel Yediyildiz ve Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Hilmi Güler, kazi alaninda incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldi.

Yediyildiz, çalismalarin bitmesini ve tarihin ortaya çikmasini dileyerek, "Zaten burasi bir sit alani. Sayin Baskanimiz buradaki çalismalarla yakindan ilgileniyor. Insallah Fatsa tarihiyle bir kültür merkezi olur. Hem tarih hem de tarih turizmi olarak degerlendirmemiz lazim. Insallah Sayin Baskanimizin liderliginde bunlarin hepsini yapacagimiza inaniyorum." ifadesini kullandi.

Güler ise arkeolojik kazi çalismalarinda yeni bulunan lahitin açilmasina sahitlik ettiklerini belirterek, söyle devam etti:

"Burasi erken Hristiyanlik döneminde yerlesim yeri olarak kabul edilen, manastirlarin ve lahitlerin oldugu bir yer. Açilan lahitlerde bilezikler, cam parçalar ve çesitli esyalarla karsilastik. Bolaman bölgesi Polemonium diye bahsedilen bir alan. Daha önce de degisik medeniyetlerin ve kavimlerin oldugu bir yer. Molla Fenari ve Ayasofya dönemine rastliyor. Constantine'ye ait dört manastirdan birinin burada oldugu düsünülüyor."

Her geçen gün burada tarihe, arkeolojiye isik tutacak eserler ortaya çiktigini aktaran Güler, bu eserler çikmaya devam ettikçe kamuoyu ile paylasmayi sürdüreceklerini kaydetti.

Alani da bundan sonraki süreçte bir arkeoloji müzesi haline getirerek, tarih turizmine açmak istediklerine isaret eden Güler, kentin tarihi ve arkeolojik zenginliklerine yeni eserler katarak, Ordu'yu dünyada sinir asan bir konuma getirmek istediklerini belirtti.

Fatsa Belediye Baskani Ibrahim Ethem Kibar da belediyeleri tarafindan yapilan yol çalismalari sirasinda bir lahite denk gelinmesiyle çalismalari durdurduklarini anlatti.

Detayli kazi çalismasina baslanildigini hatirlatan Kibar, Baskan Güler'in talimatlariyla çok hassas bir sekilde ilerlemeye devam ettiklerini vurguladi.

Kibar, bugün ikinci bir lahite daha denk geldiklerini dile getirerek, tarihe sahip çikmak, bölgede turizmi canlandirmak adina yapilabilecek her türlü çalismayi sürdürdüklerini bildirdi.

Kaynak: AA