Kanarya Adalari'nda Cumbre Vieja Yanardagindan Çikan Lavlar Denize Yaklasti

Ispanya'nin güneybatisindaki Kanarya Adalari grubunda yer alan La Palma Adasi'nda 19 Eylül'den bu yana aktif olan Cumbre Vieja yanardaginin püskürttügü lavlar denize yaklasti.

Atlas Okyanusu üzerinde bulunan La Palma Adasi'nda denize sadece 600 metre uzaklikta bulunan lavlar, gün boyunca faaliyeti duran yanardagdaki patlamalarin aksam saatlerinde yeniden baslamasiyla ilerleme hizini artirdi.

Kanarya Adalari Volkanoloji Enstitüsü uzmanlari, Cumbre Vieja'nin "çok kaprisli bir yanardag oldugunu ve patlamalarin nasil devam edeceginin önceden kestirilemedigini", bugün sabah saatlerinde yasanan durgunlugun yanardagin aktifliginin kisa zamanda sona erecegi anlamina gelmeyecegini vurguladi.

Lavlarin kisa sürede denize ulasmasi ihtimalinin her geçen saat arttigini kaydeden uzmanlar, lavlarin denize dökülmesi halinde siddetli patlamalarin olacagi ve kimyasal reaksiyonlardan çikan gazlarin ada sakinleri için sorun yaratabilecegi uyarisinda bulundu.

Mevcut durumda, gaz zehirlenmesi riskine karsi, yaklasik 300 kisinin yasadigi 4 mahallenin koruma altina alindigi, halktan evlerinin pencerelerini ve kapilarini kapali tutmalarinin istendigi bildirildi.

Diger yandan yanardagdan çikan lavlar 8 gün içinde 237 hektarlik alani yakip kül ederken, 513'ü ev, geri kalani hayvancilik ve tarim için kullanilan depo ve ahir olmak üzere 600'den fazla yapi yandi.

La Palma Adasi'na uçuslar 29 Eylül'e kadar durduruldu.

Askerin de destek verdigi adadaki yardim ve kontrol çalismalari için 1000'den fazla kisi görev yapiyor.

Yetkililer, ada sakinleri için güvenlik sorunu olmadigini ancak her türlü degisime karsi ihtiyatli olmak gerektigini açikladi.

Ispanya'da sol koalisyon hükümeti yarinki Bakanlar Kurulu toplantisinda La Palma'yi "felaket bölgesi" ilan edecek.

Kaynak: AA