Japonya'da, Ankete Göre Iktidar Partisi Iç Seçimlerinde Reform Bakani Kono Önde

Japonya'da düzenlenen anket, iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) iç seçimlerinde Reform Bakani Kono Taro'nun önde oldugunu ortaya koydu.

29 Eylül'deki seçimlerde, Reform Bakani Kono Taro, eski Disisleri Bakani Kisida Fumio, kadin adaylar eski Içisleri ve Iletisim bakanlari Noda Seiko ile Takaiçi Sanae yarisacak.

Kyodo ajansi, iki gün telefon yoluyla seçimde oy kullanacak 1000'den fazla parti içi seçmenle yaptigi anketle, adaylarin seçilme olasiliklarini sorguladi.

Buna göre katilimcilarin yüzde 47,4'ü Kono'yu, yüzde 22,4'ü Kisida'yi destekledi.

Kadin adaylardan Takaiçi yüzde 16,2 destek bulurken, Noda yüzde 3,4'le son sirada yer aldi.

Seçmenlerin yüzde 10,7'si ise hafta içindeki seçimlere yönelik karar vermedigini aktardi.

Yeni liderin odaklanmasi gereken politika sahalarina iliskin soruya katilimcilarin yüzde 22,3'ü yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele cevabini verdi.

Katilimcilarin yüzde 30,2'si ekonomi, yüzde 15'i sosyal güvenlik, yüzde 14,7'si ise dis ve savunma politikalarina öncelik verilmesi gerektigini savundu.

Kyodo, adaylarin seçilmesine LDP içi fraksiyonlarin kararinin, kamuoyu nezdinde popülerliklerinin ve uluslararasi konulara hakimiyetlerinin etki edecegini belirtti.

Partinin yeni baskani, LDP ve koalisyon ortagi Komeito'nun hakimiyetindeki Temsilciler Meclisi (Suugiin) oturumunda, Japonya'nin yeni basbakani olarak ilan edilecek.

Kaynak: AA