Bakü'de 2. Karabag Savasi Sehitleri Için Dilek Fenerli Anma

Azerbaycan’da 2. Karabag Savasi (Vatan Savasi) sehitleri için baskent Bakü’de düzenlenen anma etkinliginde yaklasik 3 bin dilek feneri uçuruldu.

Bakü'de 2. Karabag Savasi Sehitleri Için Dilek Fenerli Anma
Azerbaycan’da 2. Karabag Savasi’nin birinci yil dönümünde düzenlenen etkinlikler gece saatlerine kadar devam etti. Anma günü kapsaminda baskent Bakü’deki Haydar Aliyev Merkezi ve Alev Kuleleri’ne aksam Azerbaycan bayragi silüeti yansitildi. Vatan Savasi Aniti Kompleksi ile Zafer Müzesi’nin insa edilecegi alanda ise 3 bine yakin dilek feneri gökyüzüne birakilarak sehitler anildi.

Ikinci Karabag Savasi

27 Eylül 2020’de Ermenistan’in askeri provokasyonlarini önlemek, sivillerin güvenligini saglamak için Azerbaycan ordusu tüm cephe hatti boyunca karsi saldiri operasyonlari baslatmisti. Savasin ilk gününden itibaren Azerbaycan ordusu Ermenistan ordusuna karsi büyük bir avantaj elde ederek isgalci güçleri Azerbaycan topraklarindan temizlemeye baslarken, askeri operasyonun ilk gününün sonunda Kelbecer, Murovdag ve Agdere istikametindeki stratejik açidan önemli yükseklikler ile Fuzuli’de 4 ve Cebrail’de 2 olmak üzere 6 köy isgalci güçlerden kurtarilmisti. Azerbaycan ordusuna bagli tank, füze ve topçu birlikleri, savas uçaklari ile insansiz hava araçlarinin destegiyle cephe hattinda bulunan çok sayida Ermeni askeri kuvveti, askeri tesis ve askeri teçhizat yok edilmisti. Azerbaycan ordusu, 3 Ekim’de Terter bölgesine bagli Madagiz’i, 4 Ekim’de Cebrayil sehrini, 9 Ekim’de Hocavend bölgesinin Hadrut yerlesimini, 17 Ekim’de Füzuli sehrini, 20 Ekim’de Zengilan sehrini ve 25 Ekim’de Gubadli sehrini isgalden kurtarmisti. 8 Kasim 2020’de Azerbaycan’in kadim kültür baskenti Susa sehri 28 yil 6 ay sonra Ermeni isgalinden kurtarilmis ve sehre Azerbaycan bayragi dikilmisti. 10 Kasim 2020’de Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan ateskes ve askeri operasyonlarin durdurulmasi konusunda ortak bir bildiri imzalamisti. Belgeye göre 20 Kasim’da Agdam, 25 Kasim’da Kelbecer ve 1 Aralik’ta Laçin bölgesi Ermeni isgalinden kurtarilarak Azerbaycan’a teslim edilmisti.

Ikinci Karabag Savasi’nda 2 bin 907 Azerbaycan askeri sehit olurken, 7 asker ise halen kayip durumda.
Kaynak: İHA