Sudan Basbakani Hamduk Açiklamasi 'Sudan Için Düzenlenen Konferanslardaki Taahhütler Yerine Getirilmeli'

Sudan Basbakani Abdullah Hamduk Sudan'daki geçis sürecinin hala bir dizi büyük zorlukla karsi karsiya oldugunu ve bu zorluklari asmak için uluslararasi toplumun ve dostlarinin destegine ihtiyaçlarini vurguladi.

Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptigi konusmada Hamduk, "Sudan'daki geçis süreci hala bir dizi büyük zorlukla karsi karsiya. Bu zorluklari asmak, hükümetin ekonomi reformunu tamamlamak için uluslararasi toplumun ve dostlarin destegine ihtiyacimiz var." dedi.

Bunun basinda geçen yil Almanya'nin baskenti Berlin'de gerçeklestirilen Sudan Ortaklari Konferansi ve bu yil Paris'te düzenlenen Paris Konferansi’nda açiklanan taahhütlerin yerine getirilmesinin geldigini belirten Hamduk, Sudan'in borçlarinin silinmesini ve yeni krediler alabilmeyi umduklarini söyledi.

- "Hedasi Baraji dosyasinda barisçil bütün yollara haziriz"

Sudan'in, Etiyopya'nin Nil Nehri üzerinde insa ettigi Hedasi Baraji dosyasiyla ilgili tüm taraflarin çikarlarini karsilayan bir anlasmaya yol açacak herhangi bir barisçil girisime katilmaya hazir oldugunu duyuran Sudan Basbakani, tek tarafli herhangi bir eylemi kabul etmediklerini, ülkenin geçim kaynaklarini tehdit eden zararlardan korunmak için baraj doldurma ve isletme konusunda baglayici bir anlasmaya varilmasi gerektigini vurguladi.

Hamduk, barajin ilk ve ikinci tek tarafli dolumunun etkilerinden kaçinmak için çok yönlü ve maliyetli önlemler aldiklari halde zararlarin bir kismini yasadiklarini anlatti.

Kaynak: AA